Nacionalni stožer: “Nema govora o uvođenju propusnica, krenulo se u pojačani nadzor”

Hrvatska bilježi značajan rast novozaraženih koronavirusom na tjednoj bazi, a cijepljenje ide vrlo sporo. Najveći rast broja novozaraženih bilježi se u priobalnim županijama.  Povodom značajnog porasta novooboljelih, Nacionalni stožer je sazvao konferenciju za novinare kako bi prokomentirao aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Tema Stožera je i strože kažnjavanje prekršitelja propisanih mjera.

Na samom početku su prokomentirali najnovije epidemiološke podatke.

Prema podacima Nacionalnog stožera, u posljednja 24 sata zabilježeno je 150 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6280. Među njima su 1033 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 95 pacijenata. Preminulo je 13 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 257 789 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5786 preminulo, ukupno se oporavilo 245 723 osobe od toga 779 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21 879 osoba.

O cijenama testiranja po županijama
O Moderninom cjepivu

“Mi smo naručili 715.000 doza plus 93.000 doza. Nakon toga smo još naručili 284.000 doza, sve skupa dođe na milijun i 103 tisuće doza. Dosad smo dobili 57.600 doza, to nešto malo zaostaje za obećanim planom distribucije, kao i Pfizer. Nešto malo zaostaje od naručenog za prvi kvartal”, rekao je Capak.

O naručenim dodatnim dozama cjepiva

“Većina ovih dodatno naručenih doza se odnosi na Pfizer, ukupno je dosad naručeno 8.7 milijuna doza različitih cjepiva”, rekao je Capak.

O covid putovnicama za one koji su cijepljeni ruskim i kineskim cjepivom

“Ti razgovori su tek krenuli. Te potvrde su tu da olakšaju kretanje, poanta je onima koji ulaze u sustav covid putovnica se olakša kretanje i prelazak granica. Nešto bi jasnija situacija trebala biti do kraja mjeseca. Radi se na pravnom dokumentu ali i na razmatranju svih stručnih i tehničkih detalja oko izrade tih potvrda. Samo za taj dio je EU izdvojila 49 milijuna eura. Jedno od pitanja oko kojih je određeni krug zemalja izrazio skepsu, odnosno oni su na stajalištu je da bi u tu potvrdu trebala ući samo ona cjepiva koja je odobrila EMA. Hrvatska nije u toj skupini zemalja. Zapravo se vodi jedan razgovor, EK je stupila u kontakt i sa WHO-om po pitanju te globalne interoperabilnosti. Na razini EU se tu otvara cijeli niz pitanja, pogotovo ono koje smo od početka komunicirali, kako izbjeći diskriminaciju pogotovo kad cjepivo nije jednako dostupno svima. Tu postoji i taj problem po kojem bi ispalo da bi starija populacija bila u povoljnijoj situaciji od ostalih. Ako ostanemo pri tome da se radi o olakšavanju putovanja onima koji imaju test, su cijepljeni ili su preboljeli, nadamo se da to neće staviti prevelika ograničenja na turistički sektor. Vidjet ćemo što će u konačnici biti zaključak oko brzih antigenskih testova, nama je to kao turističkoj zemlji jako bitno. Zemlje koje su turističke, pa i Hrvatska, će napraviti sve da zaštite živote i zdravlje onih koji putuju”, rekao je Božinović.

O pacijentima koji su se dvaput zarazili

“Trebamo razlikovati situaciju kad je netko prebolio pa se za par mjeseci opet pokazalo da ima simptome i pozitivan nalaz. Nema sustavne studije, ali bi se vjerojatno iz podataka laboratorija koji su najviše testirali mogao izvući takav podatak. Ono što se zna je da takvi većinom nisu trebali ponovnu hospitalizaciju. Što se tiče dugog covida, tu se situacija mora gledati od slučaja do slučaja. Pogotovo se to događalo u početku, kad se nije znala točna dinamika kliničke slike. Neke smo znali poslati doma pa bi onda razvili upalu pluća, a danas znamo da je to normalan tijek bolesti. Jedna od najsvježijih studija, možda i jedina relevantna za sada, je objavljena u Lancetu 17.3. radili su ju Danci, oni su pratili oko 4 milijuna stanovnika koji su više puta testirani u prvom valu i onda opet u drugom valu testiranja. Našli su da općenito u toj ukupnoj populaciji, bez obzira na dob, zaštita je bila oko 79% od ponovnog obolijevanja. Ono što je sigurno važan rezultat i rezultat koji poziva na akciju je da su stariji od 65 godina imali samo 47% zaštite, tako da je zaključak da bi se trebali docijepiti te osobe, barem one starije od 65 godina jer je visok rizik da se mogu ponovno inficirati. Stariji od 65 godina su više izloženi riziku ponovnog obolijevanja”, rekla je

O propusnicama 

“Nema govora niti smo o tome razgovarali kad govorimo o uvođenju toga. Što se tiče mjera, znate da u ovoj fazi da nam situacija daje za pravo, više smo se orijentirali na ciljano gađanje epidemije u županijama u kojima je incidencija veća. Ono što jesmo poduzeli određene korake je da svi stožeri civilne zaštite na lokalnim razinama moraju više posvetiti pozornosti nad provedbom mjera. One su u ovom trenutku, ali zapravo i u barem zadnjih 10 mjeseci među najmanje restriktivnima. To jesu ozbiljne mjere, ali sve ovisi o njihovoj provedbi. S jedne strane osobnoj disciplini, ali i onih koji organiziraju svoje djelatnosti, zato smo krenuli kroz lokalne stožere, ali i inspektorat i policiju u pojačani nadzor u zadnja dva dana. U zadnja dva dana je bilo više od 5800 nadzora, izdano je 32 prekršajna naloga, 120 upozorenja ili vlasnicima objekata ili organizatorima okupljanja. Kao što sam kazao, HZZ će ovaj tjedan donijeti revidirane uvjete na tragu toga da oni koji krše mjere neće moći dobiti naknade za poslovanje vezane uz restriktivne mjere. To je naš plan kako se nositi s epidemijom u ovoj situaciji, pa i ovim danima. Mislim da je on i realan i racionalan i ovisi o tome da svi koji imaju mjere i koji su ih dužni provoditi to i čine. Ovo je možda dobar trenutak obzirom da pratimo i javne nastupe, još uvijek i neke primjedbe i kritike iz nekih sektora – u ovom trenutku je Hrvatska moguće ili jedina ili jedna od par zemalja u kojoj je ugostiteljski sektor otvoren, to je velika stvar za sve koje rade u tom sektoru, ali i za građane koji žele barem dobiti dojam da život teče koliko-toliko normalno, ali da bi to sačuvali moramo preuzeti dio odgovornosti. Bilo bi dobro kad bi svi, ne samo stožeri nego i oni koji obavljaju te poslove svu energiju iskoristili kako bi se svima, i gostima, objasnili koliko je važno pridržavati se mjera i objasniti što je alternativa ako nam brojevi budu i dalje rasli”, rekao je Božinović.

 

Komentiraj