Na ZV-u otvoreni “Nautika” i “Dani lova i ribolova”

Sajmovi “Nautika” te “Dani lova i ribolova” otvoreni su u srijedu na Zagrebačkom velesajmu, a posjetiteljima uz ostalo nude nekoliko domaćih i stranih premijera plovila te najnoviju opremu za lov i ribolov.

Na Nautici u osam paviljona izlaže 350 izlagača s više od 300 plovila najpoznatijih domaćih i nekih od najjačih svjetskih proizvođača.

Kako je tijekom svečanog otvaranja sajmova rekla direktorica ZV-a Dina Tomšić, ZV ovogodišnju poslovnu godinu započinje svojom dugogodišnjom uspješnicom – Nautikom.

“Nautika raste desetu godinu za redom, ovogodišnja je površinom deset posto veća od lanjske, a po izloženom broju plovila sedam posto veća. Ovogodišnja Nautika nudi četiri svjetske premijere plovila te 13 hrvatskih”, rekla je Tomšić.

Po njezinim riječima, mala brodogradnja u Hrvatskoj zapošljava 5.300 ljudi i uspješna je unatoč teškoćama, od kojih je u zadnje vrijeme istaknuta ona s nedostatkom radnika.

Inače, na oba sajma, na 20.000 četvornih metara, izlaže 404 izlagača iz 26 zemalja. U sklopu Nautike, uz ostalo, održat će se i prvi Hrvatski ronilački kongres.

Posjetitelje očekuje vrlo solidna ponuda jahti, glisera, čamaca, gumenjaka, brodskih i vanbrodskih motora opreme za ronjenje i jedrenje i druge sportove na vodi, nautičke opreme i sl.

Sajam je ponovno okupio kremu hrvatske male brodogradnje: Tu su Grginić, Pičuljan, Leidi, Perl sea, Falkor…, ali i renomirane strane brodograditelje poput Benettaua, Jenneaua, Four Winsa, Glastrona, Rinkera i mnogih drugih.

Svjetske premijere plovila su Dragon – Metal Rizeli, Rancraft RS Cinque – Niko Yacht, Nautika 500 – Remia plast, Nautika 690 K – Remia plast.

Dane lova i ribolova, koji se četvrti puta zaredom održavaju uz Nautiku, obilježavaju najnoviji primjerci opreme za lov (oružje, optika, streljivo, odjeća, obuća), te oprema za ribolov.

Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza organizira izložbu divljih preprariranih životinja, a Hrvatski sportsko-ribolovni savez izložbu prepariranih riba. Posjetitelje očekuju i demonstracije ribolovnih tehnika, kao i gađanje zračnim oružjem i laserom.

Tijekom otvaranja sajmova predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak kazao je da je u Hrvatskoj 67.000 lovaca te da njihov sajam iz godine u godinu ima sve veći značaj.

Veliki problem hrvatskog lovstva vidi u tome što hrvatska lovna područja sve više preuzimaju stranci. Kazao je da smo jedina zemlja u EU koja dopušta da njezinim teritorijem raspolažu stranci.

Sajmove je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Traju do 23. veljače.

Komentiraj