Mg Mivela

Na svjetskom skupu prezentirani rezultati kliničke studije Mg Mivele

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, a pretpostavlja se da bi do 2030. godine taj broj mogao još porasti. Niti hrvatske brojke nisu dobre, jer je smrtnost od ovog tipa bolesti, u usporedbi sa svim ostalim uzrocima, na visokih 45 posto.

Nadu daje činjenica da je prevencija u ovom slučaju od velike pomoći pa tako izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti, znatno možemo smanjiti do čak 80 posto smrtnih slučajeva.

Nedavno provedena klinička studija u dva centra u Berlinu, uključivala je pedeset osoba s povišenim normalnim krvnim tlakom ili hipertenzijom stupnja I (vrijednosti od 130/85 do 150/99) koji su podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je pila Mg Mivelu, a druga placebo vodu u količini od jedne litre dnevno kroz osam tjedana.

U grupi koja je konzumirala Mg Mivelu došlo je do značajnog smanjenja krvnog tlaka u odnosu na placebo i to sistoličkog oko 6 mmHg te dijastoličkog oko 5 mmHg. Prema izračunima stručnjaka, već takvo smanjenje tlaka od svega nekoliko mmHg, kroz razdoblje od pet godina povezano je sa značajno nižim rizikom od moždanog udara i koronarne bolesti srca. Ovo istraživanje pokazuje značaj i benefit odgovarajućeg izbora i unosa vode kao sastavnog dijela uravnotežene prehrane i zdravog načina života.

Nedostatak magnezija povezan je s različitim poremećajima, uključujući neurološke bolesti, promjene u imunološkoj funkciji, preeklampsiji u trudnoći, moždanim udarom  te metaboličkim i kardiovaskularnim bolestima. Posebnu ulogu magnezij ima i u regulaciji protuupalnih procesa koji djeluju zaštitno na kardiovaskularni sustav i hipertenziju.

Rezultati studije predstavljeni su u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje na upravo održanom XV Internacionalnom skupu o istraživanju magnezija, pod nazivom ‘Magnezij u zdravlju i bolesti’. Znanstvenici iz cijelog svijeta prezentirali su najnovije spoznaje o magneziju, jednom od najvažnijih minerala za čovjeka, koji je potreban za odvijanje više stotina fizioloških procesa, a čiji je nedovoljan unos česta pojava.

Komentiraj