Na stečajevima ‘izvukli’ 30 milijuna kuna: Među uhićenima sudac Trgovačkog suda

Tijekom jutarnjih sati četvrtka policija i USKOK upakli su na zagrebački Trgovački sud. Državno odvjetništvo objavilo je da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba koje se sumnjiči da su malverzacijama u više stečajnih postupaka prale novac.

Telegram piše da je priveden stečajni sudac Mihael Kovačić. Akcijom je obuhvaćeno još nekoliko stečajnih upravitelja koji su novac stečajnih dužnika, u dogovoru sa sucem, prebacivali na tvrtke s kojima su bili povezani ili čak, u nekim slučajevima, tvrtke u njihovom vlasništvu. Sumnja se da su stečajni dužnici oštećeni za 30 milijuna kuna.

“U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija”, javili su iz DORH-a te potvrdili da sumnjiče više osoba koje su, prema istražiteljima, ‘nezakonitim postupanjem vezanim za više stečajnih postupaka počinile kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca’.

Makon ispitivanja USKOK će donijeti odluku o daljnjim koracima. “Za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad sucem za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo”, dodaju.

Ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da su u tijeku uhićenja te provođenja dokaznih radnji na području više policijskih uprava u kojima sudjeluje 4o policijskih službenika.

Komentiraj