Na poticaj Nove ljevice, Povjerenik za informiranje opomenuo Fond za obnovu Zagreba

Povjerenik za informiranje upisao je Fond za obnovu grada Zagreba u popis tijela javne vlasti i zatražio od ravnatelja Damira Vanđelića da imenuje službenika za informiranje Fonda i u roku od 20 dana objavi on-line sve informacije koje propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama, objavila je Nova ljevica.

Povjerenik za informiranje učinio je to, podsjećaju u NLJ, nakon stranačke predstavke u nedjelju. NLJ citira povjerenika Zorana Pičuljana, koji je u svom upozorenju Fondu naglasio kako je Zakon o pravu na pristup informacijama „jedan od temelja ostvarenja transparentnosti u radu i odlučivanju te potrošnji javnih sredstava”.

Povjerenik je Fondu naložio da mora, čak i dok još nema vlastitu Internet stranicu, javno objaviti, primjerice na web-stranicama osnivača, obavijest o načinu i uvjetima ostvarivanja prava na pristup informacijama, kontakt-podatke, obrasce za pristup informacijama i drugo, te do 14. prosinca dostaviti Povjereniku izvještaj s dokazima o postupanju.

“Uspjeli smo – u manje od 24 sata država je na naš zahtjev uputila ravnatelju Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damiru Vanđeliću važno upozorenje i zahtjev za zakonitim postupanjem. Manje od jednog radnog dana trebalo je Povjereniku za informiranje da uputi to važno upozorenje ravnatelju Fonda nakon naše predstavke. Ovako brza reakcija države na nepravilnosti ne događa se često. Nastavljamo dalje uz podršku javnosti“, izjavila je predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin. ““Ova pobjeda za nas je dobar znak i poticaj da idemo dalje u istom smjeru. Nova ljevica nastavit će se zalagati za uvid u javnu potrošnju Fonda, kao i drugih tijela javne vlasti, prije svega gradova, općina, županija, komora, ministarstava i drugih.”

Iz NLJ ističu kako bi Hrvatska “bila bolja zemlja za život, kada bi institucije tako brzo reagirale”, i dodaju kako “žalosti jedino da ovaj slučaj vrijedi istaknuti, kao iznenađujući izuzetak”.

Komentiraj