NA JAPANSKI NAČIN Vodite li bitku s kilogramima, uz mudrosti s Dalekog istoka sada je konačno možete dobiti

Autor:

Pixabay

Zdrava prehrana manje se odnosi na samodisciplinu ili snagu volje, a više na pronalaženje ravnoteže i umjerenost. Hrana nije samo gorivo, puno je više od kalorija koje unosimo u sebe. Treba osvijestiti zašto i kada jedemo te jesti sa zahvalnošću.

Pa čak i ako jedete iz dosade ili usamljenosti, što se na japanskom kaže kuchisaibishii (doslovan prijevod bi bio usamljena usta), ne treba osjećati krivicu ili sram jer su i usamljenost i dosada nešto prirodno. Treba osvijestiti obrasce i mijenjati ih, ali pritom biti blagi prema sebi.

Želite li ovladati svojim apetitom, primijenite u svakodnevici ove japanske savjete.

Hara Hachi Bu

Dok je kod nas pristojno pojesti sve s tanjura, a mala djeca su neodoljiva kada ga još i poližu, u Japanu je pristojno, ali i dobro za zdravlje, ostaviti nešto na tanjuru.

Riječ je o metodi Hara Hachi Bu, koje prevenira prejedanje, odnosno nalaže da se jede do 80 posto sitosti. Ovakva praksa pomoći će vam da skinete višak kilograma, održite zdravu tjelesnu težinu i spriječite brojne zdravstvene probleme.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suman Agarwal (@selfcarebysuman)

Svega na tanjuru

Tradicionalna japanska kuhinja sastoji se od minimalno obrađenih, nutritivno bogatih, sezonskih namirnica. Obiluje morskim plodovima, povrćem i voćem, dok se meso, mliječni proizvodi i grickalice jedu u puno manjoj mjeri. Tijelu su potrebni ugljikohidrati, masti, vlakna i proteini, a na japanskom tanjuru sve se navedeno nađe u jednom obroku, kroz nekoliko manjih porcija različitih jela.

 

Jedite polako

Ne jedite s nogu, pred televizorom ili uz računalo dok odrađujete zaostatke na poslu. Trebali bismo biti fokusirani na sve što radimo pa tako i na hranjenje.

Postavite stol čak i kada sami jedete. Zahvalite na obroku, žvačite polako, budite smireni dok jedete. Tijelo će tako moći na vrijeme prepoznati kada je sito i nećete se prejesti. Kada ste smireni i probava bolje radi, ne luči se kortizol i ne debljamo se od stresa.

Zdraviji načini

Umjesto da pečete hranu u dubokom ulju ili na puno masnoće, pripremite je na pari, na grill tavi ili ju, ako je riječ o povrću, samo kratko skuhajte. Sačuvat ćete hranjive tvari u namirnicama i nećete opteretiti tijelo masnoćama.

Krećite se

Svakodnevno žustro hodajte barem 30 minuta, a ako imate vremena i kondicije šetnje bi trebale biti duže te uključivati brda. Kretanje će potaknuti metabolizam i cirkulaciju te poboljšati raspoloženje i opustiti mozak.

Uz ovih nekoliko savjeta koji su, složit ćete se, jednostavni za primjenu, skinut ćete višak kilograma i dovesti tijelo u željeno stanje, ali i stvoriti zdrave navike koje će vam dugoročno koristiti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.