Na današnji dan prije tri godine umrla je Esma Redžepova

Kraljica romske muzike, poznata i cijenjena širom svijeta, rođena je 8. kolovoza 1943.godine u Skoplju, u porodici sa šestoro djece. Živjelo se teško, ali su roditelji uspjeli odškolovati svoju djecu. Devetogodišnja Esma je sa bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati i igrati komplicirane muzičke ritmove.

Godine 1956. kada je imala trinaest godina, pozvana je da pjeva na školskom natjecanju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu, pobjedila je, a ondje je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. On je od Esminih roditelja zatražio dozvolu da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, djevojčica se počela profesionalno baviti glazbom i nastupati s orkestrom po mnogim mjestima, kasnije i širom svijeta. Stevo je bio njen učitelj, prijatelj i suradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje djece, ali su pomogli drugoj. Usvojili su čak 47 dječaka i jednu djevojčicu, koje su školovali, i koji su se uglavnom bavili glazbom i nastupali u njihovom orkestru.
Život je posvetila pjesmi i humanitarnom radu, i to je radila s toliko ljubavi i uspjeha, da je dva puta nominirana za Nobelovu nagradu.

Esma Redžepova je preminula 11. prosinca 2016.godine u Skoplju.

Komentiraj