Na današnji dan 1975. Zdravko Čolić je objavio prvu LP ploču

Dana 6. prosinca 1975. Jugoton je izdao debitantski album sarajevskog pjevača Zdravka Čolića pod nazivom “Ti i ja”.

Prvi službeni  nastup Čola je imao 1969. godine u grupi “Ambasadori”. Bio je dvije i pol godina pjevač u toj grupi. No, svirali su redovito jedino u Domu armije i Domu milicije u plišanim odjelima specijalno kupljenim za tu priliku. A onda 1971. godine Zdravko Čolić upoznaje Kornelija Kovača, koji je Čolu pozvao u Beograd u tada poznatu “Korni grupu”. No, Čola je u “Korni grupi” ostao samo šest mjeseci, a na njegovo mjesto je došao Zlatko Pejaković. I Čoli nije preostalo ništa drugo do vratiti se u Sarajevo.

Ovaj se put čvrsto odlučuje za solističku karijeru. Tako je nastupio na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 1972. godine s pjesmom Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu”, te osvojio treću nagradu i nagradu za interpretaciju. Od tog trenutka počinje Čolina solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto velike estradne zvijezde.

Debitantski album obilježile su pjesme Kornelija Kovača “Vagabund”, “Ostanimo prijatelji”, “Zvao sam je Emili”, te obrada pjesme “Loše vino” iz repertoara Bijelog dugmeta.

Komentiraj