MVEP POSLAO NOVU NOTU SLOVENCIMA Hrvatska ne krši zakone, slovenske ribarice ulaze u naš prostor

Dusko Marusic/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu je uručilo notu slovenskom Veleposlanstvu, u kojoj odbacuju navode slovenske strane koji su upućeni protiv postupaka hrvatskih službi za nadzor i kontrolu granice na moru te odluka nadležnih tijela hrvatske lokalne samouprave, priopćio je MVEP.

U noti se navodi da su hrvatske službe i tijela svoje zadatke i poslove ispunjavali u skladu s hrvatskim zakonima i isključivo na državnom području Republike Hrvatske te su slovenski prosvjedi, pravno i činjenično, bez osnova, jer morski prostor u Savudrijskom zaljevu, čije obale su podijeljene između Hrvatske i Slovenije, nikada u cijelosti i isključivo nije bio pod jurisdikcijom slovenskih vlasti niti je u tom morskom prostoru bila utvrđena granica pa u ovom trenutku, u skladu s međunarodnim pravom, crta sredine služi za lateralno razgraničenje teritorijalnog mora Republike Hrvatske i teritorijalnog mora Republike Slovenije.

Dodaju kako je hrvatska pomorska policija postupala obzirno, s ciljem izbjegavanja ozbiljnih incidenata, koji do sada nisu zabilježeni, premda je broj registriranih povreda hrvatskog teritorijalnog mora u 2015. godini od strane slovenskih ribarica i slovenskih policijskih plovila mnogobrojan. Slovencima je u noti predan popis svih registriranih povreda tijekom 2015. godine. Iz tog je popisa vidljivo kako je tijekom prošlog mjeseca došlo do ponovnog povećanja broja povreda, budući da je od gotovo njih dvije stotine tijekom 2015. godine njih čak pedesetak učinjeno u prosincu. Napominju i kako slovenske ribarice u području Savudrijskog zaljeva prate slovenska policijska plovila.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova stoga je slovenskim vlastima uputilo oštar prosvjed jer dopuštaju protupravni prelazak granice na moru, uplovljavanja i ribarenje slovenskih ribarskih brodova u prostor hrvatskog teritorijalnog mora te posebno zbog protupravne plovidbe slovenskih policijskih plovila u prostoru mora pod suverenitetom Republike Hrvatske”, navode iz MVEP-a.

Slovenska strana pozvana je da poduzme odgovarajuće mjere s ciljem poštivanja razgraničenja crtom sredine u morskom prostoru Zaljeva i izvan njega, koje ujedno odgovara stanju kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine, sve dok se ne postigne novi dogovor o načinu na koji će dvije države prevladati spor o granici ili ne postigne neposredni sporazum o tijeku međudržavne granice.

Komentiraj