facebook.com

Retrospektivna izložba Jechezkiela Davida Kirszenbauma u Muzeju Mimara

Muzej Mimara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predstavlja retrospektivnu izložbu eminentnog umjetnika Jechezkiela Davida Kirszenbauma (Staszów,1900 – Pariz,1954)

Umjetnikov životni put počinje odlaskom iz rodnog malog poljskog grada Staszówa, preko Berlina, Pariza, Brazila i Maroka, što ga razvija i uzdiže kao građanina svijeta, koji je značajno obilježio umjetnost 20-tog stoljeća.

Jechezkiel David Kirszenbaum nakon odlaska iz rodnog grada, studira u Weimaru na Bauhausu gdje se susreće s umjetnošću Paula Kleea i Wassilya Kandinskog. Ranih 30-tih godina odlazi u Berlin gdje postaje dijelom avangardnih krugova te izlaže u Der Sturm galeriji upijajući utjecaje njemačkog ekspresionizma. Djelovao je i kao ilustrator za nekoliko berlinskih novina. Dolazak nacista na vlast značio je i iskonsku potrebu za odlaskom i spašavanjem, odlazi u Pariz gdje produbljuje spoznaje o francuskom impresionizmu, prihvaća utjecaje Pariške škole razvijajući istovremeno snažan individualni ekspresionistički stil u kojem se susreće motivika mističnih priča iz najranijeg djetinjstva, folklora, ali i proroka Starog Zavjeta. Izlaže u brojnim pariškim galerijama, no od 1940. biva zatvoren u radne logore na jugu Francuske izgubivši kroz ratne godine obitelj u mraku koncentrcijskog logora, a njegova djela, pohranjena u pariškom studiju su uništena. U poslijeratnom razdoblju ponovo zaranja u njemu jedino znan i potreban svijet umjetnosti.

Mr.sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara, naglašava kako je “Kirszenbaum sudjelovao u renesansi židovske umjetnosti”, avangardnom pokretu koji je počeo u Rusiji, proširio se Poljskom, a pripadnici su joj bili slikari poput Marca Chagalla i El Lissitzkyija.

Publika će se moći upoznati sa šesdesetak djela – ulja na platnu, akvarela, crteža koja su stigla iz nekoliko privatnih zbirki iz svijeta. Za kompletnu prezentaciju umjetnikog rada i životnog puta određenog teškim, tragičnim zbivanjima koje su mu odredile sudbinu i sam umjetnički izričaj, poslužit će arhivski materijali, pisma, novinski isječci.

Izložba će biti postavljena u Muzeju Mimara (Zagreb, Rooseveltov trg 5.) do 3. veljače 2019. godine.

Komentiraj