Mrčela: “Premijer nije smio znati za istragu ‘afere Janaf'”

Premijer nije smio znati za istragu ‘afere Janaf’, izjavio je u Otvorenom HTV-a zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

“Vrlo se dobro zna kako je u Hrvatskoj postavljen sustav. Po hrvatskim zakonima, DORH je neovisno pravosudno tijelo, ne odgovara nikome. U drugim državama, u Njemačkoj, državni odvjetnik je pozicioniran u Ministarstvu pravosuđa, kao dio izvršne vlasti. To nije za usporedbu”, neizravno je Mrčela komentirao izjave predsjednika Republike.

Suprotstavio se pretpostavci da politika utječe na subenu vlast. “Pokažite mi jednu presudu iz koje to iščitavate. Nema takve presude. Ako se misli na jednog suca, za to postoji sudačko vijeće Županijskog suda, na kojemu svatko može tražiti očitovanje je li prekršen sudački kodeks. Suci se se nemaju razloga baviti ičim osim prava i činjenica, na njih politika ne utječe ni na koji način”, ustvrdio je Mrčela, dodajući da bi i izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika trebalo prepustiti pravničkoj struci, a oduzeti političarima.

Zakoni, opsežni postupci, needucirani suci i procesna ovlaštenja uzrok su sporim sudskim postupcima, ali situacija je daleko od katastrofične, izjavio je Mrčela.

Kazao je da je prosjek prvostupanjskih predmeta 538 dana, što je ocijenio predugim. “Moramo to popraviti, da suđenja ne traju toliko dugo. Svjesni smo problema”, kazao je Mrčela. “Četiri su razloga za duge postupke: zakoni, opsežni predmeti, suci koji se u nekim situacijama ne snalaze pa ih treba usmjeriti ili educirati, i procesna ovlaštenja”, objasnio je Mrčela.

Ipak, upitao je, što s predmetom od trideset tisuća stranica? “Svaki prvostupanjski sudac volio bi da je spis što tanji, i da je sve jasno. Ali to nije uvijek moguće, naročito ako imate deset optuženih. To naprosto nije jednostavno. Pokušavamo ubrzati, ali je vrlo teško”, kazao je Mrčela.

Ipak, tvrdi “situacija je daleko od katastrofične”. “Ima postupaka protiv visokih dužnosnika koji su završili. Svaki se mora voditi na temelju zakona i pravila struke”, podsjeća Mrčela.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako su problemi u pravosuđu “sustavni”. “Oni stvaraju nepravdu, ona govor mržnje, a govor mržnje nasilje. To je začarani krug iz kojega ćemo teško izaći”, ustvrdio je Grmoja.

Komentiraj