Mrak Taritaš predstavila program za održivi i zeleni razvoj Zagreba

Kandidatkinja Glasa za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš u subotu je u Parku Maksimir predstavila program za održivi i zeleni razvoj Zagreba, cjelovitu obnovu od potresa, rješavanje problema otpada i prometnih gužvi.

“Program u 12 dijelova govori o promjeni upravljanja Zagrebom uz korištenje EU fondova koji se dosad nisu koristili jer se njima ne može pogodovati prijateljima i kumovima”, poručila je Mrak Taritaš na predstavljanju programa.

Hrvatska ima šansu povući sredstva iz EU fonda  za oporavak i otpornost. “Tu Zagreb treba naći svoje mjesto i sve ono što je godinama bilo obećavano može se realizirati”, rekla je Mrak Taritaš.

Dijelove programa vezane uz obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb i zdravstvo predstavili su kandidati za zamjenike gradonačelnice – nestranački Marko Torjanac i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

Torjanac je obećao razvoj Zagreba kao  središta građanske kulture, bez pritisaka i ucjena politike, te izdvajanje iz gradskog proračuna za kulturu od 12 posto.

Uvođenje građanskog odgoja u škole, izgradnja bolnice u Novom Zagrebu

Otvorit će se, kaže, kreativne radionice i prostori za nezavisnu kulturu “opstruiranu za vrijeme Bandićeve vladavine”.

Tu je i prenamjena kompleksa Gredelj u kulturno-umjetnički i obrazovni centar, uključivanje rijeke Save u gradski život te poticanje klupske kulture koja danas u Zagrebu gotovo da i ne postoji.

Omogućit će se i cjeloživotno obrazovanje, u škole uvesti građanski odgoj te razvijati mali sportovi, kao prostori rekreacije i socijalizacije.

Predstavljajući dio programa vezan uz socijalnu skrb i zdravstvo, Mrsić je obećao transparentnija izdvajanja, izgradnju domova za starije i servisne službe kako bi stariji sugrađani što duže mogli ostati u svojim domovima.

Domove zdravlja treba  podići na višu razinu, a  u Novom Zagrebu izgraditi  “gradsku južnu bolnicu”, istaknuo je Mrsić.

Upitana za projekt roditelj-odgajatelj, Mrak-Taritaš je rekla da taj projekt, koji godišnje košta 500 milijuna kuna, planira zaustaviti, no neće dirati u stečena prava.

“To je loš, populistički Bandićev projekt, a mi ćemo kroz demografsku politiku ponuditi nove projekte”, poručila je Mrak Taritaš kojoj je prije četiri godine na lokalnim izborima malo nedostajalo da kao članica HNS-a, uz potporu SDP-a, postane gradonačelnica Zagreba.

Komentiraj