Možemo! predstavio 13 ‘hrabrih poteza’: Spremni smo, provest ćemo ih i to odmah nakon izbora

Autor:

17.03.2024., Zagreb - Prostorije stranke Mozemo!. Konferencija za medije stranke Mozemo! na kojoj su koordinatori stranke Sandra Bencic i Tomislav Tomasevic predstavili poteze i mjere koje su poduzeli tijekom svoga mandata. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Koordinatori stranke Možemo! Sandra Benčić i Tomislav Tomašević predstavili su u nedjelju poteze koji su, kako kažu, „hrabri potezi”, a  koje namjeravaju provesti ‘nakon micanja HDZ-a sa vlasti’.

Mi smo spremni na konkretne poteze, imamo ih hrabrosti provesti i to odmah nakon izbora, poručili su Benčić i Tomašević na konferenciji za novinare, predstavljajući svojih 13 „hrabrih poteza”.

Nakon ‘micanja HDZ-a sa vlasti’, odnosno pobjede na parlamentarnim izborima, kao prvi potez naveli su smjenjivanje glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i izbor novoga glavnog državnog odvjetnika, te pooštravanje kazni za koruptivna kaznena djela.

Drugi je izgradnja stanova za javni najam, što će se, kažu, financirati oporezivanjem ekstra profita banaka i trgovačkih lanaca, a treći potez bio bi zabrana oglašavanja kladionica i kasina  te njihovo odmicanje od zdravstvenih i i obrazovnih ustanova.

Možemo! također planira uvesti građanski odgoj u sve hrvatske škole, zaustaviti bespravnu gradnju diljem Hrvatske, podržati domaće poljoprivrednike propisivanjem da državne i lokalne ustanove nabavljaju hranu izravno od lokalnih poljoprivrednika.

Nadalje žele u Ustav RH staviti odredbu o pravu žena na besplatan i dostupan pobačaj, zabraniti prodaju dugova agencijama za naplatu potraživanja bez pristanka dužnika i onemogućiti lihvarske otplatne planove.

Možemo!, istaknuo je Tomašević, vjeruje u mlade pa im će im  omogućiti pravo glasa od 16. godine.

Osim toga, najavljuju, omogućili bi posvajanje djece istospolnim partnerima. Također, kažu, stat će  na kraj objesnoj vožnji na cestama kroz oštre i dosljedne kazne za prekršitelje koje bi bile razmjerne prihodima.

U toj stranci planiraju i izmijeniti ugovor o izručenju s Bosnom i Hercegovinom (BiH) kako bi se onemogućilo kriminalcima sa dvostrukim državljanstvom izbjegavanje služenja kazne u Hrvatskoj i bijeg u BiH. Obećavaju također smanjiti broj općina i županija u Hrvatskoj po kriteriju fiskalne održivosti.

To su potezi o kojim se priča 20 i više godina a koje ni jedna Vlada nije imala hrabrosti provesti, njima želimo eliminirati politike i nečinjenja koja kod građana izazivaju osjećaj nepravde, nejednakosti i nemoći naprema onih povlaštenih, poručila je Benčić.

Riječ je o potezima koje smatramo da treba napraviti nakon parlamentarnih izbora, posebice da se smanje nejednakosti u društvu, rekao je Tomašević i pozvao građane da im jave što je njima najvažnije pa će dodati i 14. „hrabri potez”.

Benčić je ponovila da Možemo! na izbore izlazi samostalno, te da pregovaraju od točkastoj koaliciji sa SDP-om u četiri izborne jedinice. Pregovori sa SDP-om zaista idu dobro no svi ishodi su mogući i sve se može okrenuti u pet minuta, kazala je Benčić i dodala ako se ne uspiju dogovoriti onda će i u tim izbornim jedinicama ići samostalno.

Možemo!  planira imati listu i u 11. izbornoj jedinici u kojoj bira hrvatska dijaspora. „Niti jedna ozbiljna politička opcija si ne može dozvoliti da ne komunicira ili ne uzima u obzir potrebe građana, mahom mladih ljudi, koji su takozvana nova dijaspora u zemljama Europe i koji su otišli u zadnji šest do sedam godina, nama su oni itekako važni”, kazala je Benčić.

U Možemo! nisu željeli komentirati razilaženje RF-a i SDP-a.

„To nije naša tema”, rekao je Tomašević.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.