Možemo i Zagreb je naš! optužili pročelnika Lovrića jer je prijavio roditelje koji su tražili da statičari pregledaju škole

Iz platformi Možemo i  Zagreb je naš! tvrde da je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić poslao više desetaka prekršajnih i kaznenih prijava protiv članova roditeljskih inicijativa koji su tražili da statičari pregledaju škole, a neki od njih su, navode, završili na obavijesnom razgovoru u policiji i Centru za socijalnu skrb.

“Možete zamisliti kako su se osjećali roditelji kad su ih nazvali iz Centra za socijalnu skrb i zatražili da s njima obave razgovor o tome kako odgajaju svoju djecu. Ovo je zlouporaba institucija od strane Ivice Lovrića kakvu ja ne pamtim. Ovo je razlog za njegovu momentalnu ostavku” rekao je danas na konferenciji za novinare čelnik platforme Tomislav Tomašević ispred jedne od potresom oštećenih škola.

Na to je ubrzo Lovrić odgovorio priopćenjem. Navodi da je pokrenuto tek sedam prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti, a naglasio je i da mnogi roditelji inicijativa nisu u stvari roditelji iz tih škola.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na današnju konferenciju za medije platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! na temu prekršajnih i kaznenih prijava, ističemo kako je tijekom press konferencije iznesen niz neistinitih navoda.

Prije svega, g. Tomašević na spomenutoj konferenciji navodi kako je protiv roditelja podneseno nekoliko desetaka kaznenih i prekršajnih prijava. Gradski ured za obrazovanje podnio je ukupno 7 prekršajnih prijava zbog širenja lažnih vijesti. Kao primjer prekršajne prijave zbog širenja lažnih vijesti ističemo primjer roditelja u OŠ Dr. Ivan Merz koji je u svom mailu upućenom svim roditeljima škole iznio niz neistinitih navoda, netočnih tvrdnji, optužbi i difamacija, tvrdeći, između ostalog, da se radovi na obnovi OŠ Dr. Ivan Merz “izvode bez projektne dokumentacije”, ističući pritom da obnova škole “nije u okvirima zakona”.

Neistinite tvrdnje spomenutog roditelja vrlo su ozbiljne same po sebi, a posebice s obzirom na činjenicu da se isti u spomenutom podnesku poziva na autoritet struke tvrdeći kako “preko deset godina radim kao nadzorni inženjer građevinske struke na velikim projektima u Hrvatskoj i nisam do sada doživio tako nešto pa sam ostao šokiran”.

Ističemo kako je objekt Osnovne škole Dr. Ivan Merz obuhvaćen cjelovitom obnovom u smislu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije (NN102/20) te se obnova istog provodi sukladno svim zakonskim propisima.

Štoviše, u tijeku je otvoreni postupak javne nabave za izbor izvođača građevinskih radova pod nazivom “Hitni radovi na sanaciji oštećenja nastalih u potresu na objektu Osnovne škole Dr. Ivana Merza – II. faza” te je sva relevantna dokumentacija o obnovi škole javno dostupna u sklopu spomenutog postupka javne nabave putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske, broj objave: 2021/S F14-0004166. Unatoč tome, roditelj lažno tvrdi kako se obnova provodi bez ikakve dokumentacije!

Nadalje, ističemo kako je i u slučaju jedne od podnesenih prekršajnih prijava za širenje lažnih vijesti o stanju Osnovne škole Frane Krsta Frankopana ustanovljeno kako lažne vijesti o stanju škole, unatoč činjenici kako škola u pitanju uopće nije oštećena u potresu, širi osoba koja nije roditelj škole niti o stanju škole ima ikakvih spoznaja.

Poučeni primjerom OŠ Jure Kaštelana, nažalost, ne možemo biti sigurni da i u ovom slučaju nije riječ o zlorabi opravdanog straha roditelja uslijed postojeće situacije te još jednom perfidnom napadu orkestriranom od strane platforme Možemo! i stranke Zagreb je naš! s ciljem blaćenja gradske uprave Grada Zagreba, a sve ususret nadolazećim lokalnim izborima.

Podsjećamo da je na primjeru inicijative roditelja OŠ Jure Kaštelana ustanovljeno da glavni pokretači i najaktivniji članovi spomenute inicijative roditelja uopće nisu roditelji učenika OŠ Jure Kaštelana, a neki uopće nisu ni roditelji, iako su se u svim dopisima upućenima Gradskom uredu za obrazovanje, baš kao i u svojim objavama na društvenim mrežama, potpisivali i lažno predstavljali kao roditelji učenika spomenute škole(!?).

Komentiraj