‘MOTIVACIJA’ UOČI IZBORA Putin: Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine

Autor:

epa11217854 Russian President Vladimir Putin (L) attends an interview with Rossiya Segodnya International Media Group Director General Dmitry Kiselev at the Kremlin in Moscow, Russia, 13 March 2024. Putin gave an interview to Russia's state media ahead of the upcoming presidential election.  EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak građane, uključujući i birače u anektiranim dijelovima Ukrajine, na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije glasanjem na ovotjednim predsjedničkim izborima, na kojima će, sudeći po anketama, ponovno pobijediti.

“Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava”, rekao je Putin u video obraćanju koje je prvo prikazano na ruskom Dalekom istoku, a prenijele su nacionalne novinske agencije.

Naglasio je koheziju i odlučnost naroda u zajedničkoj težnji da se krene naprijed.

Svaki glas koji date cijenjen je i značajan“, poručio je Putin građanima pozivajući ih da u iduća tri dana iskoriste svoje biračko pravo.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000., suočava se s tri protukandidata u tri dana glasanja koje počinje u petak. Nitko od izazivača nije ga kritizirao i sva trojica podržavaju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošloga mjeseca dalo mu je potporu od 75 posto.

U svom video obraćanju, rekao je da svi birači žele vidjeti jaku, prosperitetnu i slobodnu Rusiju “kako bi podigli životni standard i kvalitetu života”.  “Tako će biti“, poručio je.

Vijeće Ruske Federacije, odnosno gornji dom parlamenta, službeno je odredio 17. ožujka kao dan predsjedničkih izbora.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da će glasanje trajati tri dana od 15. do 17. ožujka.

Za najvišu dužnost natjecat će se četiri kandidata. Uz Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi; Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR); i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.