MOST ‘Vlada i reforme ne mogu u istu rečenicu’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predstavnici Most nezavisnih lista ustvrdili su u četvrtak kako se samo u Hrvatskoj smanjuje broj stanovnika, a povećava broj državnih službenika i poručili da “aktualna vlada i reforme ne idu u istu rečenicu”.

„Kada je Most bio u Vladi pripremili smo Akcijski plan za javnu upravu u vrijednosti 880 milijuna kuna s 20 projekata, a trenutni podaci pokazuju da je ugovoreno samo 53 milijuna kuna”, kazala je mostovka Sonja Čikotić na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskome saboru.

Svjesni, kaže, kako je ogroman problem javne uprave njezina neučinkovitost, predvidjeli su proces digitalizacije poslovnih procesa s ciljem mjerenja rada svakog zaposlenog. „Time bi se točno znalo koliko određeni zaposlenik radi u realnom vremenu, a izvješće o konkurentnosti ne bismo čekali kao vremensku prognozu, već bi se točno upravljalo svim procesima“, kazala je bivša savjetnica ministra uprave Čikotić.

Poručila je kako „aktualna vlada i reforme ne idu u istu rečenicu”.

Podsjetila je i kako je Most “u ladici” ostavio gotov zakon o agencijama s ciljem uređenja pravnog okvira agencija. Smisao je, kaže, bio osigurati istu plaću za isto radno mjesto, a sam zakon, tvrdi, temeljen je na detaljnim analizama i procjenama. „No, ova Vlada je na amaterski i potpuno neutemeljen način donijela odluku o premještanju svih državnih službenika iz agencija u ministarstva, a da uopće ne znamo hoće li se time ostvariti neka ušteda i racionalizirati rad javne uprave. Istovremeno, broj državnih službenika neprestano raste,“ kazala je Čikotić.

Pranjić o iskustvima na lokalnoj razini

Mostov zastupnik i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranjić iznio je svoja iskustva na lokalnoj razini.

„U Vrgorcu od prvog radnog dana radimo na racionalizaciji uprave – spojili smo četiri upravna odjela u jedan, smanjili smo broj zaposlenih za 25 posto i uveli elektronsku evidenciju radnog vremena”, rekao je.

Ove godine su im, kaže, razvojni projekti donijeli 15,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Ako to može učiniti jedan mali grad poput Vrgorca, smatram da to može učiniti svaka jedinica lokalne samouprave,“ izjavio je Pranić.

Poručuje i kako netko mora jasno reći da u Hrvatskoj postoji na desetke tisuća radnih mjesta koja su financijski neisplativa.

„Velik dio državnog proračuna se izdvaja za neodrživa radna mjesta, a nitko ne pita mlade ljude kako će oni pronaći posao. Ne može se javna uprava povećavati, a istovremeno broj građana smanjivati”, rekao je Pranjić.

Naveo je primjer zaposlenika koji je, tvrdi, svega dva tjedna u godini radio na organizaciji jednog mjesnog turnira, a ukupno je 730.000 kuna izdvojeno za njegovu plaću. „Jedini logičan potez bio je njegovo otpuštanje”, zaključio je.

Komentiraj