Mještani općine Viškovo blokirali ulaze u ŽCGO Marišćina

Goran Kovacic/PIXSELL

Stotinjak mještana općine Viškovo, kraj Rijeke,  blokiralo je u subotu ulaze u Županijski centar za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, ponovno prosvjedujući protiv način upravljanja centrom te upozoravajući na neizdrživ smrad koji umanjuje kvalitetu života i ugrožava zdravlje stanovnika šire okolice.

Prosvjed je organizirala udruga Krizni eko stožer Marišćina, a njezin predsjednik Josip Begonja je u izjavi za novinstvo istaknuo da je cilj prosvjednika postignut, jer je Marišćina zatvorena barem na jedan dan.

Naime, iako je u subotu radni dan centra, kako je istaknuto na ploči na ulazu, svi ulazi u centar bili su zatvoreni i zaključani, te kamioni koji uobičajeno dovoze otpad u centar nisu dolazili. „Neka nas se boje, jer ćemo i dalje dolaziti i blokirati centar“, najavio je.

Begonja je također istaknuo kako upućuju jasne poruke, jednu primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini da zatvori Marišćinu, a drugu ministru zaštite okoliša i energetike da konačno podijeli jedinicama lokalne samouprave spremnike za bio otpad i pripremi kompostane.

Kako je naveo, „nema govora da će se ovdje nešto popraviti i poboljšati uvjeti života oko Marišćine. To slušamo šest godina. Župan može zatvoriti Marišćinu i ljudima može pomoći samo na taj način, ako želi“, istaknuo je Begonja.

Ako to ne može učiniti, neka odstupi sa svoje pozicije pa neka na to mjesto dođe netko tko može zatvoriti ŽCGO, dodao je.

Izvor smrada s Marišćine je izbjegavanje odvajanja bio otpada, a za odvojeno prikupljanje su potrebni posebni spremnici za bio otpad, koje ministar zaštite okoliša i energetike ne želi dijeliti jedinicama lokalne samouprave, rekao je Begonja, upućujući poruku i ministru da odstupi, ako ne podijeli te spremnike.

„Stalno se nešto očekuje, prebacuje se iz mjeseca u mjesec a rješenja nema, ništa se ne radi a mi smo ugroženi“, dodao je.

Josip Katalinić iz Kriznog eko stožera Marišćina pokazao je rezultate mjerenja kvalitete zraka na mjernim stanicama oko Marišćine, po kojima količina sumpornog dioksida premašuje tri puta granične vrijednosti.

„Dakle, smrad nije samo subjektivan osjećaj, kako tvrdi predsjednik Uprave Eko plusa, tvrtke koja upravlja Marišćinom, Josip Dedić“, zaključio je.

Komentiraj