EPA/NYUNT WIN

Mjanmar odbacuje tvrdnje o novim masovnim grobnicama u Rakhineu

Mjanmar je u petak odbacio tvrdnje o postojanju novih masovnih grobnica u pokrajini Rakhine, gdje je vojna ofenziva na pobunjenike pokrenula egzodus više od 690.000 pripadnika manjine Rohindža u susjedni Bangladeš.

Agencija Associated Press potvrdila je postojanje više od pet ranije neregistriranih masovnih grobnica u selu Gu Dar Pyin kroz razgovore s preživjelima u izbjegličkim kampovima u Bangladešu i preko videosnimki na mobitelu.

Odbor za informiranje mjanmarske vlade, dio ureda civilne čelnice Aung San Suu Kyi, priopćio je putem svoje stranice Facebook da su lokalne vlasti i sigurnosni dužnosnici osnovali “skupinu na terenu” koji će istražiti te tvrdnje.

“Tim je otišao na lokacije koje se spominju u AP-ovoj priči kao mjesta gdje su pokopana tijela ubijenih i zaključili da priča nije točna”, stoji u priopćenju.

“Osim toga, susreli su se s lokalnim stanovnicima i starješinama i upitali ih je li bilo masovnih ubojstava, a oni su rekli da nije”, dodaje se.

No u priopćenju piše i kako je 19 “terorista” ubijeno kad su napali sigurnosne snage u selu krajem kolovoza, te da su njihova tijela “propisno zakopana”.

Dvoje lokalnih Rohindža, koji su i dalje u tom selu i koji su razgovarali telefonskim putem s novinarima Reutersa, odbacili su to priopćenje i ponovili kako se ondje nalaze masovne grobnice. Potvrdili su da su vladini službenici u petak posjetili to mjesto, fotografirali ga i održali sastanke sa stanovnicima.

Novinarima nije dopušten pristup u to područje koje se nalazi na sjeveru Rakhinea.

Ujedinjeni narodi osudili su vojnu kampanju kao etničko čišćenje. Vlasti Mjanmara takve optužbe odbacuju i tvrde da vojska provodi legitimnu operaciju gušenja pobune.

Komentiraj