HINA/ Daniel KASAP

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s hrvatskom zajednicom u Torontu

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice u Torontu gdje će s kolegicama po dužnosti sudjelovati na sastancima skupine G7, što je nazvala “velikim priznanjem” Hrvatskoj, priopćeno je u subotu iz njezina ministarstva.

Ministrica i potpredsjednica vlade s kanadskim Hrvatima susrela se u petak navečer na početku sjevernoameričke turneje koja će je voditi i u Sjedinjene Države.

Kako navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), Hrvati u Kanadi, njih više od 250.000, važna su poveznica dviju zemalja i potencijal za promicanje gospodarskih odnosa.

“To je veliko priznanje Hrvatskoj i veliko priznanje MVEP-u”, rekla je ministrica zamoljena da komentira zašto je baš ona dobila pozivnicu za sudjelovanje na sastancima G7, skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kao članica NATO-a i Europske unije Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti o vanjskopolitičkim pitanjima, rekla je i ocijenila “dosta važnim” kako se Hrvatska u okviru Vijeća sigurnosti i UN-a postavlja prema “pitanjima današnjice”.

“U ovom trenutku, u pitanju kemijskog oružja (u Siriji), Hrvatska je stala uz zapadne demokracije”, rekla je ministrica.

Hrvatska je podržala bombardiranje sirijskih postrojenja koje su izvele tri zapadne države kao odmazdu za napad zabranjenim kemijskim oružjem na civile u Dumi, za što je Zapad optužio sirijsku vojsku.

Na neformalnom sastanku G7 će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Siriji, odnosima s Rusijom, odnosima s Iranom, situaciji u Venezueli te na Korejskom poluotoku, dok će se na formalnom sastanku razgovarati o ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskog rasta.

Pejčinović Burić, koja će se kasnije u subotu sastati s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland i razgovarati o jačanju gospodarske suradnje, podsjetila je da je u okviru EU Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila sporazum Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum s Kanadom i EU (CETA).

CETA daje velike mogućnosti razvoja gospodarskih odnosa s Kanadom, rekla je.

Izrazila je uvjerenje da “jaka kanadska hrvatska zajednica pruža veliki most i dobru priliku” za nastavak već razvijenih investicija u Kanadu.

Hrvatska zajednica pomagala je Hrvatskoj u svim ključnim trenucima, od stvaranja neovisnosti do uspostave dobrih bilateralnih odnosa, a ta ista zajednica i danas igra ključnu ulogu u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa dviju država, navodi se u priopćenju.

Važnu i aktivnu ulogu u tom procesu ima Kanadsko-hrvatska gospodarska komora (CCCC) koja okuplja poslovne ljude, profesionalce i organizacije, te joj je cilj promoviranje investicija i proširenje gospodarske suradnje između Kanade i Hrvatske.

 

Komentiraj