Ministri obrane NATO-a raspravljaju o podjeli tereta obrane

Ministri obrane zemalja članica NATO-a započeli su u četvrtak popodne dvodnevnu video-konferenciju na kojoj će ponovno razgovarati o jačanju investicija u obranu i oružane snage.

“Danas ćemo raspravljati o napretku koji saveznici čine u raspodjeli tereta obrane, zatim kako pojačati našu obranu i sposobnost odvraćanja, te kako poboljšati otpornost naših društava”, rekao je na početku sastanka glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar obrane Mario Banožić.
Ministri će također razgovarati o misijama NATO-a u Afganistanu i Iraku.

NATO je u srijedu objavio najnovije podatke za ovu godinu po kojima već šestu godinu za redom rastu izdvajanja za obranu u europskim članicama i Kanadi. Saveznici su 2014. godine postavili cilj da će u deset godina, do 2024. izdvajati dva posto BDP-a za obranu, od čega najmanje 20 posto treba ići za opremu i naoružanje.
Trenutačno, deset članica ispunjava cilj o dva posto BDP-a za obranu, a od njih deset, osam ih iz obrambenog proračuna izdvajaju više od 20 posto za opremu.
Hrvatska po podacima NATO-a, izdvaja 1,87 posto svog BDP-a i negdje je u sredini među 30 članica NATO-a, ali je predzadnja po izdvajanju za opremu, samo 9,5 posto. Iza Hrvatske je samo Slovenija sa 8,7 posto.
Za obranu najviše izdvajaju Sjedinjene Države 3,87 posto svog BDP-a, od čega 29,2 posto za opremu.
Za opremu relativno najviše izdvajaju Luksemburg, 37,5 posto svog obrambenog proračuna i Turska 36,9 posto.

Komentiraj