Armin Durgut/PIXSELL

Ministarstvo sigurnosti BiH izvijestilo Predsjedništvo o navodnoj obavještajnoj aferi

Ministarstvo sigurnosti BiH u utorak je dostavilo Predsjedništvu te zemlje informaciju o navodnoj obavještajnoj aferi po kojoj je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) regrutirala bosanskohercegovačke državljane poznate po vezama s radikalnim islamizmom kako bi ih koristila za fabriciranje dokaza o opasnosti od terorizma.

“S obzirom da se radi o informaciji koja nosi oznaku tajnosti, Ministarstvo sigurnosti BiH u ovom trenutku ne može dati više detalja o sadržaju tog dokumenta”, stoji u kratkom priopćenju dostavljenom medijima.

Predsjedništvo BiH je na hitnoj sjednici održanoj prošlog tjedna od Ministarstva sigurnosti zatražilo sve raspoložive informacije o navodnoj obavještajnoj aferi kako bi ih razmotrilo i o njima se očitovalo.

Afera je nastala nakon što je portal Žurnal blizak bosanskohercegovačkim obavještajnim i sigurnosnim agencijama objavio tvrdnje kako je SOA-a preko regrutiranih radikalnih islamista iz BiH navodno pokušavala podmetnuti oružje u neka od sjedišta zajednica koje okupljaju ekstremiste i na taj način opravdati ranije tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorističkim prijetnjama koje dolaze iz BiH.

Kao jedan od organizatora ove navodne urote označen je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić.

Takve je optužbe ponovio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić a Tužiteljstvo BiH je zbog svega otvorilo istragu. Do sada su zbog toga u državnom tužiteljstvu saslušani ministar Mektić i novinar Avdo Avdić koji je prvi plasirao optužbe na račun SOA-e.

Komentiraj