Ministarstvo poljoprivrede: Isplaćeno pet milijuna kuna poticaja za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da je isplaćeno pet milijuna kuna potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla za 2021. godinu.

Kako se navodi u priopćenju, danas je isplaćena potpora za prvu godinu provedbe Programa za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine, u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna.

Pravo na potporu ostvarila su 73 korisnika za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda u tri kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke.

Jedinični iznos isplaćene potpore iznosi 0,08 kuna po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, evidentiranih u aplikaciji “Nusproizvodi”, u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Program potpore

Iz Ministarstva podsjećaju da je na sjednici Vlade održanoj 1. travnja ove godine usvojen Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine.

Riječ je o prvom takvom programu u Hrvatskoj, a financira se iz državnog proračuna u iznosu od 5 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.

Komentiraj