Ministar Šustar zbog Mamića blokira promjene u hrvatskom nogometu

Nacional i PIXSELL

Predrag Šustar dao je izričitu zapovijed da se ne primjenjuje Zakon o sportu koji je stupio na snagu 9. veljače ove godine te je potpuno neutralizirao sportsku inspekciju i onemogućio joj bilo kakvo postupanje

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pokrenuo je opsežnu akciju kojoj je cilj spriječiti bilo kakve promjene u odnosu snaga u hrvatskom nogometu – odnosno koja će zacementirati svemoć Zdravka Mamića i njemu bliskih osoba. Kako je Nacional doznao iz više vrlo dobro upućenih izvora, Šustar je daleko od očiju javnosti dao izričitu zapovjed da se ne primjenjuje Zakon o sportu koji je stupio na snagu 9. veljače ove godine, zatim je potpuno neutralizirao sportsku inspekciju i onemogućio joj bilo kakvo postupanje, a na koncu nije govorio istinu kada je prije točno četrdeset dana izjavio da je ovaj Zakon službeno uputio Saboru kako bi zbog navodnih nejasnoća dobio njegovo vjerodostojno tumačenje.

U Saboru i nadležnim odborima za zakonodavstvo te za obitelj, mlade i sport, decidirano je potvrđeno za Nacional da nisu zaprimili nikakav zahtjev Šustarova ministarstva koji bi odgovarao onomu što je on najavio.

Istovremeno novi ministar zadužen za sport u sve češćim javnim istupima ponavlja da “Zdravko Mamić nije najveći problem hrvatskog nogometa” i uvijek u istoj rečenici dodaje da treba zaustaviti navodni “sukob sjevera i juga Hrvatske”, što je službeni stav koji su za ovu temu pripremili HDZ-ovi medijski stratezi.

ZAKON O SPORTU KLJUČAN JE PROPIS koji bi, među ostalim, trebao ograničiti Mamićevu moć u nogometnim strukturama, prije svega u Hrvatskom nogometnom savezu jer propisuje da se ova organizacija mora reorganizirati tako da svi vodeći klubovi imaju podjednak utjecaj i broj glasova. Osim toga, uvedena je izričita obaveza da sportski savezi i udruge objavljuju detaljne financijske izvještaje iz kojih će biti potpuno vidljiv tijek novca, kao i mehanizam kojim će se osuđenici za prekršaje i kaznena djela udaljavati iz sporta na tri godine – pojednostavljeno rečeno, kojim će se huligani nakon tribina ukloniti i iz svečanih loža.

  • U HDZ-u SU ODUSTALI od imenovanja proslavljenog košarkaša Dina Rađe zamjenikom ministra sporta, iako je to bio izričit zahtjev splitskog ogranka stranke i premda je Rađa pristao na angažman

Ovaj Zakon jedan je od rijetkih koji je prošao kompletnu saborsku proceduru, iako je inicijativa za njim potekla izvan političkih struktura: najprije na masovnom prosvjedu “protiv nogometne mafije” koncem 2014. na splitskoj rivi, a potom u akciji udruga Naš Hajduk i Torcida, zatim splitskog Hajduka te bivšeg saborskog zastupnika Hrvatske narodne stranke Srđana Gjurkovića. Zakon o sportu potom su i službeno prigrlili klubovi SDP-a i HNS-a, dok se HDZ žestoko protivio njegovu donošenju, tvrdeći da je “pisan samo zbog jednog čovjeka”.

NAKON ŠEST MJESECI ROKA za prilagodbu, on je stupio na snagu početkom veljače ove godine – kada je novi ministar Šustar objavio da je uputio sportske inspektore u nadzor udruga i klubova te rezolutno najavio da će se propisi morati poštivati. Tomu su između ostalog kumovale oštre poruke Mosta da će insistirati na tome da se vlast obračuna s nepravilnostima u nogometu i javni stav da je upravo Zakon o sportu dobar alat za to. Međutim, tvrdi se da je u proteklom razdoblju Šustar činio upravo suprotno: sportske inspektore povukao je iz već planiranih nadzora i izgleda da im je zabranio rad, zbog čega vlada golemo nezadovoljstvo u dijelu njegova ministarstva. Ministar sporta priklonio se tumačenju vrhuške Hrvatskog nogometnog saveza koja tvrdi da se odredba o preustroju na njih ne odnosi jer u najvišem rangu natjecanja navodno nemaju propisanih 50 posto profesionalnih klubova – zato što su u svoju kvotu uvrstili i futsal, nogomet na pijesku i ženski nogomet.

Upravo oko ove odredbe trenutno se vodi drugi krak borbe Mamića i suradnika za očuvanje monopola u hrvatskom nogometu: kako je Nacional već pisao, njihov zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o sportu nalazi se na Ustavnom sudu, gdje je predmet dodijeljen sucu Marku Babiću – kojeg je prethodno pratio Uskok upravo zbog kontakata s Mamićem.

ŠUSTAROV HDZ PROTEKLA TRI MJESECA također je javno demonstrirao da nema namjeru baviti se hrvatskim nogometom, niti pokušati barem ograničiti utjecaj Dinamova “savjetnika” koji je u sklopu nekoliko ozbiljnih istraga osumnjičen kao vođa zločinačke organizacije koja je kroz utaju poreza i pranje novca nezakonito stekla najmanje 40 milijuna eura. Ova stranka odustala je od imenovanja proslavljenog bivšeg košarkaša Dina Rađe zamjenikom ministra sporta, iako je to bio izričit zahtjev njenog splitskog ogranka i premda je Rađa pristao na angažman. Razlog ovom potezu su njegovi beskompromisni stavovi o stanju u hrvatskom sportu i HNS-u, iz kojih je bilo očito da on definitivno ne bi podilazio Mamiću ni služio njegovim interesima.

  • U MOSTU SU RAZOČARANI ponašanjem HDZ-a i najavljuju da će u Saboru tvrdo insistirati na provođenju Zakona o sportu te će, ako bude potrebno, pokrenuti akciju donošenja još strožeg zakona

Stoga je pozicija pomoćnika ministra zaduženog za sport ostala nepopunjena punih stotinu dana nakon formiranja Vlade, što je raritet čak i u hrvatskim okvirima. Izvori Nacionala upućeni u odnos snaga u HDZ-u tvrde da je predsjednik stranke Tomislav Karamarko svojim najbližim suradnicima dao do znanja da na to mjesto neće postaviti nikoga tko ne bi odgovarao Mamiću, ali i da neće pristati na kandidata čije je ime već povezano s gazdom Dinama ili koji bi svojom biografijom izazvao javno zgražanje zbog podilaženja nogometnoj vrhuški. Karamarko izgleda traži osobu koja bi odavala dojam nepristranosti, ali koju bi se moglo držati pod kontrolom.

S DRUGE STRANE, IZ MOSTA SU ZA NACIONAL neslužbeno poručili da su potpuno razočarani ovakvim razvojem događaja u resoru sporta: po dogovoru o formiranju vlasti on je pripao HDZ-u, ali jasno je i da je sređivanje stanja bio jedan od uvjeta da bi do dogovora uopće došlo. Stoga iz Mosta najavljuju da će u Saboru tvrdo insistirati na provođenju Zakona o sportu i da će, ako bude potrebno, pokrenuti akciju donošenja još strožeg zakona. Problem je, međutim, što zasad nemaju priliku to učiniti: ministar Šustar neistinito je objavio da je ovaj propis uputio natrag u Sabor zbog vjerodostojnog tumačenja, što je očito tek paravan kako bi se zadržao status quo i kako se Zakon koji je na snazi ne bi poštovao i provodio.

Komentiraj