Ministar Primorac za izostanak željenih rezultata od sniženja PDV-a optužio one koji “nisu podmetnuli svoja leđa”

Autor:

28.09.2022., Zagreb - Sabor 12. sjednicu nastavlja aktualnim prijepodnevom, postavljanjem zastupnickih pitanja Vladi, koje je bilo odgodjeno zbog bolesti premijera.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Saboru da mjera snižavanja PDV-a na širok krug proizvoda nije polučila željeni učinak jer oni koji su trebali preuzeti dio tereta krize nisu podmetnuli leđa.

“Vlada je u nekoliko navrata snižavanjem stope PDV-a na širok krug proizvoda pokušala utjecati na snižavanje cijena, no ta mjera nije polučila do kraja željene učinke, ne zbog toga što je Vlada nešto pogrešno napravila, ona je pokazala dobru volju i odlučan potez, već zato jer oni koji su trebali preuzeti dio te krize, trgovci, proizvođači i svi ostali u nizu, čini se nisu podmetnuli svoja leđa”, kazao Primorac tijekom aktualnog prijepodneva na upit Borisa Lalovca (SDP).

Primorac naglašava da Vlada zato planira dodatni porez na dobit. Time će se po njegovim riječima identificirati slučajevi u kojima netko subvencije Vlade, namijenjene građanima da lakše podnesu udar inflacije, usmjerava prema ekstra profitima.

Ministar je dodao da će ekstra zarade Vlada potom redistribuirati građanima.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac pohvalila se ovogodišnjim dobrim turističkim rezultatima, istaknuvši kako je vrijednost fiskaliziranih računa već sada pet milijardi kuna veća u odnosu na cijelu 2019., te da procjene HNB-a govore da će prihod od stranih turista iznositi 11,3 milijarde eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je pak kako je potrebno dalje raditi na financijskoj održivosti i stabilnosti zdravstvenog sustava, navodeći kako je sanacija zdravstva u prošloj godini iznosila 6,7 milijardi kuna ali i da je ove godine situacija puno bolja.

“Dosad je sanacija bila 1,7 milijardi kuna a do kraja godine očekujem još određene iznose ali nikako ne u iznosima kao prošle godine”, rekao je Beroš, odgovarajući na upit Danijela Spajića (DP) o tome koliki će biti deficit u zdravstvu.

Ministar zdravstva poručio je kako se nada da će se kao i dosad na nivou Vlade naći rješenja te da se nikada neće dogoditi nestašica lijekova ni da se nauštrb financijskih elemenata dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite ne održavaju na čitavom našem teritoriju.

Katarina Peović (RF) pitanjem premijeru izazvala je ponovno reakciju HDZ-ovaca. Zanimalo ju je zašto ne razvrgne sporazume koji sadrže klauzulu o arbitraži i zbog kojih će Hrvatska izgubiti milijarde kuna, te ustvrdila da sve što su premijer i ministri danas rekli ide u prilog tezi o kvislinškoj stranci.

Premijer je odgovorio da je to što ona govori na tragu njezine proruske politike. “Vi ste među rijetkima koji niste glasali za Rezoluciju o Ukrajini, način na koji vi gledate na poziciju Hrvatske je da nas vratite u zatvorene autarkije”, odgovorio joj je Plenković. Spočitnuo joj je i organiziranje prosvjeda pred HDZ-om, poput onog prije par tjedana na kojem su se okupili predstavnici radikalnih, paramilitarnih skupina.

Reagirali su HDZ-ovi Josip Đakić , Nada Murganić,  Majda Burić i Nikola Mažar optuživši Peović da vrijeđa i poziva na nasilje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.