Ministar Kovač osuđuje napade na biskupa Komaricu

FaH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova osudio je ponedjeljak u Bruxellesu napade na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, ističući da je on humanist koji je pomagao i pomaže svim kojima je pomoć potrebna.

Biskup Komarica izložen je javnom linču političara i stranaka u srpskom entitetu u BiH, nakon što je podsjetio na progone više od 150 tisuća Hrvata s područja današnje RS.  Nakon napada na biskupa Komaricu, predsjednik RS Milorad Dodik napao je i prvog potpredsjednika hrvatske vlade Tomislava Karamarka kojega je optužio da promovira proustašku politiku pritom ga dovodeći u vezu i sa zločinima iz Drugog svjetskog rata.
“Predsjednik Dodik zna da Franjo Komarica nije samo katolički biskup, nego da je on humanist, čovjek koji se za rata borio za sve one koji su patili, progonjeni i prognani, bili oni Hrvati katolici, Srbi pravoslavci ili Bošnjaci muslimani. On tako djeluje i danas. U Katoličkoj  školi u Banjoj Luci, koliko ja znam, ne idu samo Hrvati katolici, nego i djeca Srba pravoslavaca i drugih nacionalnosti. Prema tome, biskup Franjo Komarica djeluje pozitivno za BiH, pozitivno za Hrvate u BiH,  ali i za Srbe pravoslavce i za Bošnjake muslimane. Mislim da Dodik to jako dobro zna i bilo bi dobro da uvažava ulogu Franje Komarice koja je  pozitivna za BiH, a mi kao Hrvatska ćemo uvijek podržavati sve one u BiH, pa tako i naše Hrvate koji se bore za opstojnost, za razvoj i tolerenciju u BiH”, rekao je Kovač.

Komentiraj