Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: “Mogao bih i ja imati grandiozne snove o stvarima iz Plenkovićeve nadležnosti”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović komentirali su u utorak proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Plenković je kazao kako razrađuju scenarij o tome kako će postupiti što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom na to da je Milanović kazao kako neće prihvatiti nijednog od prijavljenih kandidata na javnom natječaju.

“Naravno da ga neću javno kazati, to je scenarij koji će poštovati hrvatski ustav, poštovati hrvatske zakone i poštovat će institut javnoga poziva”, rekao je Plenković.

Milanovićev odgovor

Milanović je odgovorio na Plenkovićeve izjave, rekavši kako on možda ima scenarije za dosta stvari koje su u Plenkovićevoj nadležnosti, ali da to nije njegov posao.

“Tako ni ovo nije njegov posao. Dakle on će, kao predsjednik HDZ-a prije svega koji je najveća stranka u Hrvatskom saboru, jer Sabor potvrđuje prijedlog predsjednika Republike i jasno, kristalno čisto piše u hrvatskom Ustavu samo ga treba ispravno primijeniti, a ne prtljati i izmišljati zakone kojima se onda predsjedniku praktički gura štap pod noge.

Prema tome, ja ću prvo gospodina Plenkovića vjerojatno tokom ožujka, rekao bih vrlo brzo ustvari upoznati sa svojim prijedlogom za osobu. I na kraju ćemo razgovarati o osobi. Zakon koji je donesen protivno izričitoj odredbi hrvatskog Ustava – neka ga ukinu, kao da nikad nije postojao”, objašnjava Milanović.

“Kad dođe moje vrijeme”

Milanović kaže kako će ga zanimati Plenkovićevo mišljenje, ali da ne predlaže Plenković već on.

“Inače se nećemo dobro razumjeti i neće opet ići u dobrom pravcu jer ću se ja onda analogno početi uplitati i imati grandiozne vikend snove o stvarima koje su njegova nadležnost. Ja to ne radim, kao što ste vidjeli. Kada mi je pet minuta prije polijetanja aviona ponudio da odem u Bruxelles, na sastanak Europskog vijeća, ja sam se zahvalio.

Nisam odbio nego sam rekao ‘kad dođe moje vrijeme, a to je materija za koju sam odgovoran, to piše u Ustavu, ja sam pisao taj članak Ustava svojom rukom i kompjuterom. Onda ću reći, smatram da je moja dužnost da sad idem ja, a ne vi”, rekao je Milanović.

Komentiraj