MILANOVIĆ ‘Bit ću najbolji prijatelj Andreja Plenkovića dok bude premijer’

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u subotu je posjetio Ogulin, gdje je prisustvovao proslavi dana grada i otkrivanju spomen-ploče generalu Petru Stipetiću, javlja N1.

Bivši premijer smatra da se generala Stipetića ne tretira s “previše poštovanja”, te je mišljenja kako su na otkrivanju trebali biti načelnik Glavnog stožera i ministar obrane.

“Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti otišao sam na Mirogoj. Tamo sam posjetio i njegov grob. Nije bilo vijenca. To je politička poruka. A Petar Stipetić nije bio političar, bio je sve drugo. Bio je vojnik, hrvatski patriot i domoljub, bio je jednostavan, meni drag čovjek, mogu reći i prijatelj”, poručio je Milanović.

Milanović smatra kako poruke o zabrani SDSS-a govore o borbi za prijestolje u HDZ-u, a to ga ne zanima.

Podršku Mosta svojem protukandidatu Miroslavu Škori komentirao je riječima da “Most nikada nije komentirao”.

“Dogovorio sam Vladu s gospodinom Petrovom, ali onda je u kombinaciji s Kolindom Grabar-Kitarović odigrao njihovu igru i dobili smo Tima Oreškovića. Njihovo pravo. Želim im sve najbolje, njihovo je pravo da podrže Miroslava Škoru”, kazao je Milanović, koji je također poručio kako na predsjedničkim izborima želi debatu s kandidatima, “ali nje nema”.

“Predsjednica je ispražnjena od svakog sadržaja – nije ispražnjena jer da bi bila ispražnjena, prije je morala nešto sadržavati – nema nikakvog sadržaja, svojstava, nema integriteta, bira loše društvo, bilo za sebe, bilo za Hrvatsku. Vrijeme je da se to prekine. Volio bih debatu prije službenog početka kampanje. Nakon službenog početka, televizije mooraju zvati svakoga tko je prikupio potpise, ali ja bih se rado susreo – nije to nikakvo momačko nadmetanje – s aktualnom predsjednicom da ona mene pita neke stvari. Evo ja nju neću ništa. Ali neće se to dogoditi, to će biti bežanija do zadnjeg trenutka”, izjavio je.

Upitan zašto se osvrnuo samo na predsjednicu, ali ne i na protukandidata Miroslava Škoru, Milanović je odgovorio kako “Škoro nije bio predsjednik”.

“Bio je HDZ-ovac, generalni konzul, saborski zastupnik, kandidat za gradonačelnika Osijeka, onda je pjevao, bavio se akademskim radom, kažu – to je to, zašto bih ga spominjao. Nek igra svoju igru. Skupit će potpise, vjerujem”, smatra bivši premijer.

Komentiravši talijansku provokaciju u Rijeci, Milanović se komentirao kako “smo se u povijesti znali s takvi kočopernim perjašima obračunati”, ali je postavio i protupitanje: “Što je s našim fašizmom?”.

Osvrnuo se i na iskustvo s braniteljskim šatorom u Savskoj, kazavši kako će njime sada “netko drugi trebati šetati”. Poručio je i kako nema zabrane stranaka u Hrvatskoj i kako neće kao sadašnja predsjednica to prvo poticati, a zatim okretati glavu od toga.

“To je trag posut nečovještvom, što bi rekli neki pjesnici koji nisu hrvatski, ali su to preuzimali neki drugi hrvatski pjesnici”, smatra Milanović.

Milanović je na kraju poručio i kako predsjednička pozicija  za koju se natječe nije borbeni ring, te kako će biti najbolji prijatelj Andreja Plenkovića dok bude premijer.

“To ne mislim ironično. To je dužnost predsjednika. Današnja predsjednica, s obzirom da je lišena svih svojstava, perfidna je prema HDZ-u, stranci bez koje bi bila Sanaderova tajnica. Ne bi bila ni to, jer bi i za to morala ući u HDZ. To je stranka koja drži Hrvatsku u talačkoj krizi. Naš premijer se bavi strankom. Ne bavi se poreznom reformom, nema porezne reforme – to je prčkanje po poreznom sustavu. Ali to ti je posao, prijatelju. Nije ti posao da obilaziš HDZ. To ti je usputni posao”, zaključio je Milanović.

Komentiraj