MILAN POPOVIĆ: ‘Severini nije oduzeto dijete, to je spin, dogovor roditelja jači je od bilo koje presude’

‘Presuda nije rat između severine i mene, već se donosi u interesu djeteta. Ja sam do sada dijete viđao još manje. I evo koliko je trebalo da se to promijeni. Ako bude trebalo da dijete više vremena provodi s mamom, nikakav problem, pod uvjetom da ga vodi u školu’

Severina u suzama nakon presude“, tako su uglavnom izgledale naslovnice dnevnih novina i portala nakon što je prošloga četvrtka Općinski građanski sud u Zagrebu donio presudu da će sedmoipolgodišnji Aleksandar, kojeg je Severina dobila s bivšim partnerom Milanom Popovićem, živjeti s ocem, a majku viđati dva puta tjedno po pet sati i svaki drugi vikend, ali tek od subote u 10 sati ujutro. Presuda je šokirala, ali i podijelila javnost; na Severininu stranu stale su mnoge javnosti poznate i nepoznate osobe, ali bilo je i dosta onih koji su smatrali da je presuda dokaz kako i očevi u sudskim postupcima za skrbništvo počinju dobivati ravnopravni tretman.

No kad je u pitanju Milan Popović, otpočetka stvari za njega nisu bile blistave. Javnost ga je uglavnom percipirala kao srbijanskog tajkuna i “kralja bakra” koji bivšoj partnerici želi oteti dijete i odvesti ga u Srbiju ili negdje na Cipar gdje ima razvijen biznis. Severina je tvrdila da se u prvim mjesecima djetetova života on za dijete gotovo uopće nije brinuo pa je zato u prvom postupku dijete i bilo dodijeljeno njoj. No stvari su se promijenile kad je Milan Popović odlučio doći živjeti u Hrvatsku i pokrenuo novi spor za skrbništvo. Na dramatičnoj press konferenciji održanoj prije mjesec i pol dana, a potom i u intervjuu Nacionalu, Severina je tvrdila da je tijekom posljednjih nekoliko godina postupka Milan Popović koristio svoj utjecaj na pojedine institucije kako bi one sudile njemu u korist. Pritom je iznijela i detalje incidenta koji se dogodio oko preuzimanja njihova sina iz škole, kada učiteljice nisu željele predati dijete njezinu suprugu Igoru Kojiću, uz obrazloženje da nisu potpisane takozvane pick-up liste, koje određuju tko može preuzeti dijete. Severina je tvrdila da je tom prilikom njezino dijete u školi bilo zlostavljano. Milan Popović je Severinine optužbe, kao i njezinu verziju incidenta u školi, u intervjuu Nacionalu demantirao i tvrdio da je Severina ta koja manipulira. Sad je ponovno pristao u Nacionalu iznijeti svoju verziju sudskog epiloga, pod uvjetom da ne iznosi pojedine detalje presude i reakcija svog sina.

NACIONAL: Kako je vaš sin Aleksandar reagirao na presudu o skrbništvu?

Ne smijem govoriti o djetetu.

NACIONAL: Bojite li se da će posljedice sudske presude i medijskih napisa koji su uslijedili, imati negativni efekt na dijete?

To su dvije različite teme. Jedna je ovo što se u medijima objavljuje, dijete će to jednog dana čitati. Hoće li mu se to dopasti i kako će on to protumačiti, sada ne možemo znati. A ako mislite na presudu, ona je sigurno donesena u najboljem interesu djeteta. Jer to i jest smisao ovog postupka, a ne da majka i ja ratujemo. No budući da se mi ne možemo dogovoriti oko toga što je najbolje za naše dijete, moramo pozvati u pomoć institucije koje onda na temelju svih činjenica i dokaza koje imaju, odlučuju što je u najboljem interesu našeg djeteta.

NACIONAL: Budući da presuda nije pravomoćna, ali će se odmah primjenjivati, majka je najavila da će se i dalje boriti, vjerojatno za režim koji je bio i prije. Mislite li da će sud promijeniti odluku?

Znate što, da bi sud promijenio odluku, potrebno je da se bitno promijene činjenice koje su do te odluke dovele. Hoće li se u međuvremenu činjenice s druge strane bitno promijeniti, čisto sumnjam. Tako da se nadam da će presuda biti potvrđena, ali na sudu je da odluči. Ne bih htio puno govoriti o sudu jer ne želim da se bilo kako interpretira da ja vršim pritisak na sud.

NACIONAL: Je li vas ipak iznenadila presuda, jeste li očekivali da će biti takva?

Ne možete to očekivati, ali sudovi donose presude na temelju mišljenja struke. Ovo mišljenje struke bilo je poznato, da ne idem u detalje, ali bilo je poznato već neko vrijeme. Paradoksalno je da se majka ponaša kao da nije bila upoznata s tim mišljenjem.

NACIONAL: Majka je osporavala to mišljenje.

Ne, nije. Majka se ponaša kao da je ta presuda za nju ogromno iznenađenje. A svima je poznato da se presude donose na temelju mišljenja struke. Znači, mišljenje struke je postojalo. Kako sad odjedanput tako burna reakcija, a imala si to mišljenje već neko vrijeme i znaš da je sudska praksa da se sudi po mišljenju struke?! Bilo koja sutkinja ili sudac u 99 posto slučajeva uzimaju mišljenje struke kao mjerodavno pri donošenju takvih odluka.

NACIONAL: Severina je tvrdila da ste vi utjecali na institucije i mišljenje struke. Vi ste te optužbe odbacili. Kome bi javnost trebala vjerovati?

Severina je svoje tvrdnje bazirala na paušalnim, neprovjerenim insinuacijama. Tko pročita presudu, shvatit će da nikakav utjecaj na bilo koga nije bio potreban, njezini postupci govore sami za sebe.

NACIONAL: Kako tumačite to što odvjetnički tim Severine Kojić tvrdi da posebna skrbnica nije vidjela dijete dvije godine, a njezino je mišljenje sud ipak prihvatio te tvrde da je ono bilo ključno za presudu?

Mogu reći da je to isto spin jer smo se majka i ja na jednom od prethodnih ročišta dogovorili. Ja sam tražio da posebna skrbnica vidi dijete, majka se bunila, da bismo se na kraju dogovorili da nije potrebno da ta posebna skrbnica ponovno viđa dijete kako ne bismo viktimizirali dijete. I to je zapisano u sudskom zapisniku na jednom od prethodnih ročišta. Dakle, istina je da posebna skrbnica nije vidjela dijete dvije godine, ali zato što majka to nije htjela, a ja sam se s tim složio. Crno na bijelo.

Presude Općinskog građanskog suda sve počinju s frazom ‘susreti i druženja odvijat će se po dogovoru roditelja, a ako dogovor roditelja izostane, onda kako slijedi’. Naravno da ću surađivati s majkom’

NACIONAL: Smatrate li onda da Severina i nakon presude manipulira javnošću?

Da, mislim da ona manipulira javnošću. Ova presuda uopće nije presedan, takve presude donose se sve više na svim sudovima. Vi imate sada tatu 21. stoljeća. Isto kao što su se žene emancipirale i izborile za ravnopravnost, tako se i očevi pokušavaju izboriti za ravnopravnost u aspektu roditeljstva. I mislim da je za svaku osudu bilo koji stav ili komentar bilo koje žene koja bilo kako omalovažava ravnopravnu ulogu oca u roditeljstvu. Mislim da je to posao za ravnateljicu za ravnopravnost spolova, da sve te majke koje su navodno osudile to što je tata dobio skrbništvo u odnosu na mamu, to jest muškarac u odnosu na ženu, trebaju biti na crnoj listi kod pravobraniteljice. Posebno zbog toga trebaju biti sankcionirane udruge koje zloupotrebljavaju svoj status, kao na primjer udruga B.a.B.e. koja staje na stranu majke i time automatski širi, to jest izražava diskriminaciju prema muškarcima u odnosu na žene. U 21. stoljeću! Takvim udrugama treba maksimalno smanjiti dostupnost financijskih sredstava i treba ih zatvoriti. To je diskriminacija koja danas nije dopuštena.

NACIONAL: Osim ako bi imale nekih konkretnih dokaza da ste vi u nekom prekršaju.

Ne, na primjer, udruga B.a.B.e. stala je iza Severine u javnosti bez da uopće znaju detalje slučaja. Samo zato što je Severina žena i majka, stali su na njezinu stranu, osudili su postupak institucija u ovom predmetu, napali su oca. Po meni je to čista diskriminacija.

NACIONAL: Možda zato što se na neki način pokušava prikazati da je Severina u očima institucija diskriminirana zbog posla kojim se bavi, da zato smatraju da ne provodi dovoljno vremena ili dovoljno kvalitetnog vremena s djetetom.

Ne, ne, vi sad hoćete da mi idemo u detalje presude. Ali sve to što se događalo posljednjih godina i u posljednje vrijeme, dovelo je do ove presude, to nema veze s njezinim poslom.

NACIONAL: Ne, pokušavam reći da ima nekih koji misle da se to Severini dogodilo zato što je ona pjevačica pa je u tom kontekstu diskriminirana zbog posla kojim se bavi jer neki žele nametnuti mišljenje da to nije prikladno za dijete.

Mogu odgovorno tvrditi da to nema veze. Nema veze profesija, mnoge majke rade pa još uvijek uspijevaju skrbiti o svom djetetu i provoditi vrijeme sa svojim djetetom, da ga odgajaju i sve što treba. Ne radi se o tome.

NACIONAL: Neke od reakcija na presudu idu za time da se pitaju kako mogu majci oduzeti dijete, zbog ovog režima koji je dobila. No vi ste imali isti režim prije toga. Dva dana u tjednu i svaki drugi vikend, je li tako?

Ako bih to precizirao, ušao bih u detalje presude, ali mogu reći da je informacija da je dijete majci oduzeto spin ili manipulacija medijima i javnim mišljenjem. Dijete majci nije oduzeto. Majka nastavlja uredno viđati dijete, kao što ga je viđala do sada, možda u malo manjem obimu, ali dijete će isto provoditi vrijeme kod majke, kao što je provodilo kod oca. Jedino što se promijenilo jest da dijete sad neće imati adresu kod majke, nego kod oca. I živjet će malo više kod oca, malo manje kod majke.

NACIONAL: No, po službenoj odluci, dijete će sad jednako viđati majku kao što ste ga vi dosad viđali?

Službeno, ja sam dijete viđao još manje. I evo koliko je trebalo da se to promijeni. Ali poanta priče je u tome da dijete nije oduzeto majci, kako to mediji pišu i kako su majčin PR tim i odvjetnici predstavili javnosti. I sva ta drama oko tog predavanja djeteta u četvrtak! Taj četvrtak je svejedno bio moj dan, ja sam svejedno trebao uzeti dijete tog dana i provesti s njim vikend. Znači, uopće nije bilo potrebe za takvom dramom, da je bilo potrebno dijete pripremiti kao da ide ne znam gdje. Kao što bi svakog drugog četvrtka došlo kod tate, dijete je i ovoga puta došlo kod tate.

NACIONAL: Hoćete li vi raditi probleme ako Severina ne dovede dijete točno u osam, nego, primjerice, u devet sati? Možete li vi njoj odobriti da viđa dijete i više od toga što je sud odredio?

Ne, ovako, bitno je da javnost razumije. Presude Općinskog građanskog suda sve počinju s frazom “susreti i druženja odvijat će se po dogovoru roditelja, a ako dogovor roditelja izostane, onda kako slijedi”. Znači, dogovor roditelja jači je od bilo koje presude. Tako da, naravno da ću maksimalno surađivati s majkom i sa željama djeteta, jer on nije više mala beba pa da se predaje simo-tamo. On ipak ima i svoje mišljenje i svoje želje. Maksimalno ću surađivati i dogovarati se oko svega i ako bude trebalo da više vremena provodi s mamom, nikakav problem što se mene tiče, pod uvjetom da se majka pridržava i ispunjava sve njegove obveze, da ga vodi u školu i na sve izvannastavne aktivnosti.

NACIONAL: Vi ste tvrdili da ona od 14. listopada uopće nije vodila dijete u školu, zbog onog incidenta?

Da, ona nije vodila dijete od 14. listopada u školu, to je 46 dana. S tim da ta škola, taj poluprivatni dio te škole, nije bila u štrajku.

NACIONAL: A nije ni pokušala upisati dijete u drugu školu?

Ništa nije poduzela. Niti je vodila dijete u školu niti je bilo što poduzela da bi bilo kako nadoknadila te neodlaske u školu. Majka spominje neka mišljenja i nalaze liječnika. Nijedan od tih liječnika nije potvrdio da dijete ne treba tako dugo ići u školu i nijedan od tih liječnika nije opravdao djetetov neodlazak u školu za tako dug period.

‘Udrugama KOJE ZLOUPOTREBLJAVAJU svoj status, kao na primjer udruzi B.a.B.e., koja staje na stranu majke i time izražava diskriminaciju prema muškarcima, treba smanjiti sredstva i zatvoriti ih’

NACIONAL: A je li dijete prošloga tjedna krenulo u školu?

Je, naravno.

NACIONAL: U istu školu?

To vam ne mogu reći. Mogu samo reći da dijete ponovno uredno ide u školu i bez bilo kakvih problema.

NACIONAL: Biste li vi, pod uvjetom da Severina pristane s vama razgovarati, odustali od suda, od sudskog puta rješavanja tog problema?

Mislim da bi u ovoj fazi odustati od suda bilo vrlo rizično za dijete. Sada je potrebno da se situacija stabilizira i normalizira, a onda možemo sjesti i razgovarati o tome kako ćemo dalje. Podsjećam da je sud tu da zaštiti prava i interese djeteta, a ne da se bavi konfliktom roditelja i tko je koga nazvao kojim pogrdnim imenom.

NACIONAL: Pitam vas zato što ste vi sami rekli da zastupate ideju ravnopravnog roditeljstva i da je to najbolje za dijete, a trenutno se ne može reći da bi to bilo ravnopravno.

Pa ne može se reći da je ravnopravno, ali gledajte i postupke. Zato sam rekao, majka može više vremena provoditi s djetetom, ali se mora pridržavati djetetovih obveza, mora dijete voditi u školu, mora ga voditi na sportske aktivnosti. Ne možete očekivati da ja kao ravnopravni roditelj kažem: “E, dobro, ti u svojim terminima nemoj voditi dijete u školu, tih sedam dana koliko je kod tebe, a ja ću ga voditi!” Ravnopravno roditeljstvo, naravno, ali pod uvjetom da roditelji komuniciraju i da su jednako motivirani za ono što je najbolje za to dijete. Znači, pravo je djeteta da ide u školu, obaveza roditelja je da vodi dijete u školu. Točka.

NACIONAL: Kako vi onda komunicirate oko osnovnih stvari oko kojih trebate komunicirati?

Komuniciram e-mailom, ali ja to ne bi nazvao komunikacijom, to je jednostrana komunikacija u kojoj ja šaljem e-mailove i ne dobivam odgovore. Ali to je majčin izbor.

NACIONAL: Ali kako? Kako onda ona vama preda dijete?

Pa jednostavno mi ga preda. Ali ne komuniciramo.

NACIONAL: Kad ste prestali komunicirati?

Od početka, čim je sudski spor krenuo.

NACIONAL: Možete li podsjetiti javnost, tko je pokrenuo spor?

Severina.

NACIONAL: Zašto?

Zato što je tražila da se ja odreknem djeteta. Ja sam bio za dogovor, ona je tada tražila od suda da mi dozvoli da dijete viđam po dva sata dva puta tjedno, kod nje, u njezinu prisustvu, da bi kasnije tražila da mi sasvim zabrane da viđam dijete, bez nekog bitnog obrazloženja.

NACIONAL: Kako to mislite?

Tražila je da se odreknem djeteta. Nije htjela da se dogovaramo, uvjet je bio da se odreknem djeteta.

NACIONAL: Baš tim riječima?

Baš tim riječima: „Tražim samo, napiši mi ovdje da se odričeš djeteta.“ Evo, upravo tim riječima.

NACIONAL: A zašto je to tražila?

Ne znam, to nju morate pitati.

NACIONAL: I onda je prestala s vama komunicirati?

Ne, onda je pokrenula sudski postupak. To je bilo 1. kolovoza 2013., kad je dijete bilo staro godinu i pol dana.

NACIONAL: Znači, to je bilo nakon onog perioda u kojem vi niste viđali dijete?

Ne, uopće nije istina da nisam viđao dijete u početku. Dijete nisam viđao možda tri mjeseca u prvoj godini i to zbog svađe koju smo imali, ali sam od jedanaestog mjeseca uredno viđao dijete, kao što sam ga viđao i kad se rodio. Bio sam i u bolnici kad se dijete rodilo, držao sam ga prvi, bio sam tamo, pomagao sve što je trebalo i osigurao sve za dijete. Uredno sam plaćao, ne alimentaciju, ali prilično velike sume podrške i pomoći majci koja u to vrijeme nije radila.

NACIONAL: Sad ona vama mora plaćati alimentaciju?

To nije moja želja, to je jednostavno pravilo suda zato što sud ne ulazi u imovinsko stanje stranaka, već su obavezni zaštititi dijete i moraju mu dati garantirani minimalni iznos. Ja sam prihvatio taj minimalni iznos čisto da bi se zadovoljila forma, ne zato što sam ja tražio da Severina plaća bilo kakvo uzdržavanje. Što se mene tiče, ne mora uopće plaćati.

NACIONAL: Koje su Severinine pravne mogućnosti nakon ove nepravomoćne presude, što ako i drugostupanjski sud potvrdi presudu?

Ako se oni žale, onda to ide na Županijski sud koji u nekom roku odlučuje o tome – ili preinačuje ili vraća na početak.

NACIONAL: Ali već ste imali postupke na Županijskom sudu, to nije prvi put.

U tim postupcima bila je riječ o privremenim mjerama. Pa se svaki put netko od nas žalio, neki put se ona žalila, neki put ja, svaki put je netko od nas nezadovoljan. Imam i ja čime sam nezadovoljan u toj presudi.

NACIONAL: I vi ste nezadovoljni? Čime?

Pa ima detalja kojima sam nezadovoljan.

NACIONAL: Nećete reći kojih, a presuda ide, u principu, vama u korist.

Presuda ide djetetu u korist. Ponavljam, ta presuda nije rat između Severine i mene, već se donosi u interesu djeteta.

NACIONAL: Mnogi su se začudili što Severina dijete smije preuzeti tek u subotu umjesto u petak pa da dijete bude cijelog vikenda kod nje. Zašto?

To su detalji presude o kojima ne smijem govoriti i nisu nešto o čemu ja mogu kompetentno govoriti jer je to zasnovano na mišljenju struke.

NACIONAL: Kad ste vi imali vikende, u koliko ste sati preuzimali dijete, u petak ili u subotu?

Znate što, ja sam imao razne kombinacije. Imao sam i četvrtak koji mi se računao kao početak vikenda pa je onda Županijski sud to ukinuo jer po radnom pravu četvrtak ne ulazi u vikend. Znači, nije stvar u vikendima, nego je stvar u djetetovim pravima i obvezama. Ne mogu ni pretpostaviti zašto je takva privremena mjera donesena, ali vjerujem da sud ima razlog što je napisao takvu presudu. I za to postoje valjani razlozi koji se mogu iščitati iz obrazloženja presude.

‘Sva ta drama oko tog predavanja djeteta u četvrtak uopće nije bila potrebna jer je taj četvrtak svejedno bio moj dan. Nije bilo potrebno pripremiti dijete kao da ide ne znam gdje. Pa došlo je kod tate’

NACIONAL: Dobro, ali kad postupak nakon najavljene Severinine žalbe dođe na Županijski sud i Županijski sud ponovno donese presudu, imaju li se stranke ponovno pravo žaliti na tu presudu ili će onda to biti konačna odluka?

Ne, to je onda konačno.

NACIONAL: No Županijski sud još je 2014. donio prvu konačnu odluku u vašem predmetu. Kako je proces onda ipak krenuo ispočetka?

Proces kreće ispočetka ako je jedan od roditelja nezadovoljan, ali da bi postupak mogao krenuti ispočetka, odnosno da bi se mogao pokrenuti novi postupak, moraju postojati neke bitno izmijenjene okolnosti u životu djeteta ili u životu roditelja na osnovu kojih bi onda sud prihvatio ponovno razmatrati predmet.

NACIONAL: Koje su to bile okolnosti koje su tada prihvaćene da bi se razmotrila mogućnost ponovnog pokretanja? Ima li to veze s time što ste se vi preselili u Zagreb, kupili tu kuću i prilagodili život djetetu?

To je svakako imalo utjecaj.

NACIONAL: Hrvatsku javnost zasigurno zanima taj detalj, vi ste rekli da će dijete nastaviti živjeti u Hrvatskoj, ali što ako se jednoga dana predomislite? Vaša druga tri sina trenutno su u Beogradu, je li tako? Najmlađi se tek rodio.

Da, ali moji sinovi su tamo zato što ovaj najmlađi sin još nema putovnicu. Čim dobije putovnicu, za deset, petnaest dana, svi će doći k nama.

NACIONAL: A kako će oni reagirati na to što će morati živjeti u Hrvatskoj, s obzirom na to da je njihova domovina ipak Srbija? Znači da oni sad moraju mijenjati domovinu i živjeti ovdje.

Moja djeca su internacionalna djeca, djeca svijeta.

NACIONAL: Znači, njima to ne smeta?

Žive tamo gdje je za njih najbolje. Za sada, za Aleksandra je najbolje da živi u Hrvatskoj, u Zagrebu, i da ide u školu u Zagrebu i namjera mi je da tako i nastavi. Ovaj drugi sin isto sad kad dođe, kreće u vrtić u Zagrebu.

NACIONAL: Sviđa li se njima više u Zagrebu ili Beogradu?

Znate što, bitno je da smo mi svi zajedno i da živimo zajedno. Je li to tu ili negdje drugdje, manje je bitno. Ova cijela kuća i prelazak u Zagreb bili su organizirani tako da se maksimalno prilagodimo djeci i njihovu kvalitetnom odrastanju.

NACIONAL: Vi ste i dosta poslova preselili u Zagreb?

Ne, moji poslovi su međunarodni, ali sam u procesu otvaranja ureda ovdje kako bih mogao tu imati svoje bliske asistente koji mi mogu pomoći u organizaciji posla. Ali ne može se reći da sam poslove preselio tu, nisam ništa preselio, samo sam otvorio filijalu u Zagrebu da bih se nesmetano mogao baviti svojom djecom i manje putovati u Beograd.

Komentiraj