‘Milan Kujundžić urgirao da HZZO poništi natječaj kojim se dodjeljuju kvote za pretrage kod privatnika’

Upravno vijeće HZZO-a naglo je poništilo natječaj koji regulira kvote za dijagnostičke pretrage, a izvori tvrde da je to tražio ministar koji vodi osobni križarski rat protiv privatnika u zdravstvu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prošlog je tjedna na neprimjeren način spriječio rješavanje problema dodjeljivanja kvota za preglede u privatnim zdravstvenim ustanovama tako da je tražio poništenje natječaja kojim su se trebale dodijeliti kvote i privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama”, rekao je to za Nacional upućeni izvor iz medicinskih krugova koji tvrdi da Kujundžić opet vodi osobni križarski rat protiv privatnika u zdravstvu. Naime, Kujundžić je urgirao tako što je tražio da se na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a pod točkom razno poništi već raspisani natječaj, što je Upravno vijeće i prihvatilo pa je 13. studenoga nenadano donijelo odluku o poništavanju Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnoj i tercijarnoj razini. U objavi te odluke navedeno je da će do raspisivanja novog natječaja biti produženi postojeći ugovori. Natječaj je trebao riješiti problem dodjeljivanja kvota javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama koje vrše sve vrste specijalističkih pregleda i dijagnostičkih pretraga, od kardioloških pregleda do snimanja magnetnom rezonancom. Time bi se napravio i konkretniji korak u rješavanju listi čekanja. U natječajnoj dokumentaciji, naime, bilo je predloženo da se kvote dodijele za period od iduće tri godine, s čime su svi u sustavu bili zadovoljni jer su prethodno kvote bile dodjeljivane svakih šest mjeseci, što je posebno privatnicima u zdravstvu onemogućavalo dugoročno planiranje za nabavku medicinske opreme, edukaciju i zapošljavanje liječnika i medicinskog osoblja i ostale nezdravstvene troškove.

Sporno je u cijeloj priči što HZZO uopće nije dao ni obrazloženje o tome zbog čega je natječaj tako naglo poništen niti je uopće poznato kada će biti raspisan novi, niti po kojim pravilima. Prema navodima upućenih izvora, objašnjenje je HZZO bio dužan objaviti na svojoj službenoj internetskoj stranici ili u Narodnim novinama, no umjesto toga, objavljena je tek kratka informacija o tome da je natječaj poništen, bez ikakvog objašnjenja. Nacional je uputio upit HZZO-u da pojasne razloge poništenja natječaja, kao i na čiji je prijedlog Upravno vijeće raspravljalo i potom donijelo odluku o poništenju te je li ministar zdravstva Milan Kujundžić tražio ili dao odobrenje da se natječaj poništi, ali oni su tijekom ponedjeljka odgovorili tek sljedeće:

“Zahvaljujemo na postavljenim pitanjima. Budući da se radi o Odluci koju je donijelo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), ista smo proslijedili u Ministarstvo zdravstva i predsjedniku Upravnog vijeća HZZO-a prof.dr.sc. Dragi Prgometu. Molimo Vas za razumijevanje i strpljenje.” No do kraja dana i zaključenja broja dodatno pojašnjenje nije stiglo.

Komentiraj