Mihalinec rekao da će sindikati odbiti bilo kakvu pomisao o suspenziji nadoknada plaće; javio se i ministar

Danas je u Ministarstvu rada održan sastanak o smanjenju dodataka koje imaju zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja. Izjavu nakon sastanka novinarima je dao čelnik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

On je novinarima kazao da je Vlada od njih zatražila da pristanu na trajnu suspenziju dodataka koje su postigli nakon štrajka. “Sindikati odgoja i obrazovanja odmah su odbili takav prijedlog Vlade. Ta povećanja imala su cilj da zaposleni u obrazovanju dostignu standard koji su imali i ostali u javnom sektoru”, rekao je Mihalinec.

Smatra da Vlada nema pravo prema zaposlenima u obrazovanju koji rade i preko mjere ići s takvim zahtjevom. “Sindikati će odbiti bilo kakvu pomisao o odustajanju ili suspenziji nadoknada plaće u sustavu odgoja i obrazovanja”, rekao je.

Na novinarsko pitanje radi li se tu možda o privremenoj suspenziji, Mihalinec je odgovorio: “Ova Vlada je izrijekom rekla suspenzija, što bi značilo da nema više povećanja. To bi bio jedan dodatni udar za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja. Forsiranje privida nastave od 11. svibnja je dodatni udar na zaposlene u odgoju i obrazovanju. Kao da cijelo obrazovanje može nadoknaditi teta Đurđa na trećom. Privid nastave – to nećemo prihvatiti. Odustajanje i trajna suspenzija povećanja plaća bi bila dodatni čavao u sustav odgoja i obrazovanja”.

Naveo je da nijedan prijedlog Vlade nema pravog ekonomskog opravdanja. “Niti prijedlog da se ne isplati regres. Tko će ove godine ići na more? Što ćemo ga poslati Nijemcima da nam donesu koronu? Nepravedno je da jubilarnu nagradu ne dobije netko tko 35 godina radi u sustavu obrazovanju. Povećanje plaća u javnim službama nije naš prijedlog. 2+2+2 je predložio sam premijer u Saboru”, ističe Mihalinec.

Na kraju je, prenosi N1, Mihalinec poručio da novca ima. “Vlada daje novac poduzećima da pomogne firmama koje nisu radile u krizi. Svjesni smo da su mnogi poslodavci dobili novac od Vlade, a svjesni smo da nisu smanjivali svoje dividende. I sad bi spremačica u školi koja nikad neće dostići plaću od 4 tisuće kuna trebala biti solidarna s nekim drugim. Ukoliko Vlada ostane na tome prijedlogu, to znači da je ponovno zabetonirala zaposlene u odgoju i obrazovanju na najnižu moguću plaću”, zaključio je.

Nakon sastanka novinarima se obratio i ministar rada Josip Aladrović.

“Ne idemo u smanjenje plaća, ali smatramo da najavljena povećanja jednostavno nisu realna”, rekao je Aladrović.

“Prijedlog ćemo im poslati, očekujemo odgovor sindikata. Znati ćemo se postaviti, vjerujemo u dogovor. Ako se ne dogovorimo, vlada će naći način da dogovorena povećanja na neki način kompenziramo”, dodao je.

“Postavili smo rokove. Ono što mi možemo tražiti je odricanje od povećanja do 31.12. Naravno da se krajem godine dogovara visina osnovice za iduću godinu. Mi govorimo o nepovećanju plaća do kraja godine”, zaključio je ministar Aladrović.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]