Mia Pećina Drašković: ‘Stanovnici centra grada bili su ljuti zbog snimanja filma Canary Black, ali to Zagrebu donosi profit i reklamu’

Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, kaže da je Zagreb već sada dobio reklamu u svjetskim medijima iako film s glavnom glumicom Kate Beckinsale još nije snimljen

Krajem listopada i početkom studenoga u Zagrebu se snimao američki akcijski film ‘’Canary Black’’ s proslavljenom Kate Beckinsale u glavnoj ulozi. Redatelj filma je poznati francuski redatelj Pierre Morel kojega i hrvatska publika poznaje zahvaljujući njegovim filmskim hitovima ‘’96 sati’’ te ‘’Iz Pariza s ljubavlju’’. Uz Kate Beckinsale, jednu od glavnih uloga u ovom akcijskom trileru igra i grad Zagreb. Jureći auti koji se prevrću, eksplozije, pucnjava, vatra… i to sve u centru grada. No iako će grad Zagreb vrlo vjerojatno profitirati svojom ulogom i nakon premijere privući brojne turiste željne vidjeti lokacije iz tog filma, dio građana uzrujao se zbog privremene regulacije tramvajskog i cestovnog prometa, potrebnog zbog nesmetanog snimanja filma.

O prednostima snimanja potencijalnog filmskog blockbustera u Zagrebu za mišljenje smo pitali Miu Pećinu Drašković, voditeljicu Zagrebačkog filmskog ureda i dugogodišnju djelatnicu na filmu s iskustvima iz SAD-a i dobitnicom triju nagrada Emmy za dokumentarni film ‘’Game of Honor’’ u produkciji CBS/Showtimea koji je realizirala u suradnji s redateljem Peterom Radovichem te suosnivačicom Fantastic Zagreb Film festivala.

 ZgNews: Puno se buke diglo oko snimanja američkog akcijskog filma „Canary Black“ s Kate Beckinsale u centru Zagreba. Poznato je da je više od 90 posto ekipe na setu iz Hrvatske, no koliko će grad Zagreb profitirati od snimanja filma?

Zagreb, ali i Hrvatska, puno će profitirati od ove produkcije, na nekoliko razina. Već sada je promocija za snimanja u Zagrebu velika jer kad god traje snimanje velikog projekta kao što je ovaj, u svim filmskim novinama piše se o tim snimanjima diljem svijeta. Tako da je Zagreb već sada dobio ‘’besplatnu’’ reklamu, a film još nije ni snimljen. Druga razina je direktan i indirektan prihod za vrijeme snimanja filma. U ovom slučaju, ukupan budžet filma, vezan za dio koji je sniman u Zagrebu i Hrvatskoj, iznosi oko 90 milijuna kuna. Sav taj novac ostaje u Hrvatskoj, kroz direktne uplate Gradu Zagrebu za različite usluge i dozvole te kroz indirektne prihode svih zaposlenih na setu, hotela, kateringa, vatrogasaca i mnogih drugih uključenih u snimanje.

 ZgNews: Od 2019. godine ste na čelu Zagrebačkog filmskog ureda s ciljem da se omogući da Zagreb postane pristupačniji filmašima iz cijelog svijeta požele li snimati film u Zagrebu. Je li ovo najveći uspjeh Zagrebačkog filmskog ureda?

Glavni cilj svakog filmskog ureda na svijetu, a ima ih više od 1000, privući je što više produkcija u svoj grad. I naravno, kada produkcija dođe, osigurati da prođe uz što manje potencijalnih problema. No filmski uredi ne dovode projekte u svoje gradove, oni mogu samo privući produkcije, promovirati lokacije i osigurati im najbolji mogući tretman kada dođu. Samu realizaciju projekta uvijek radi servisna produkcija ili koproducent iz Hrvatske. Tako je i na ovom filmu to MP produkcija, odnosno producent Igor Nola koji je i nagovorio producente da se radnja filma prebaci iz Praga u Zagreb i da Zagreb napokon tijekom cijelog filma glumi sam sebe. ZFU tu je maksimalno pomogao da sve pripreme, a sada i produkcija prođu bez poteškoća. I ovaj projekt je ogroman uspjeh za Zagreb, pogotovo jer je to akcijski film i mi se nadamo da bi ovaj film mogao napraviti za Zagreb ono što je prije više desetljeća napravio ‘’Mission Impossible’’ za Prag.

 ZgNews: Koje je sve gradove do sada Zagreb ‘’glumio’’?

Zagreb je svim producentima koji su do sada snimali ovdje ostao u fantastičnom sjećanju jer može glumiti stvarno mnogo lokacija u svijetu, kao što su to Prag, Tel Aviv, Beč, Moskva, Berlin i mnogi drugi. Mnogi producenti poput oskarovca Paula Ritchieja vraćaju se u Hrvatsku nakon što su prvi put tu snimali. Paul je nedavno izjavio da nije ni u jednoj zemlji u jednom danu pronašao toliko lokacija koje mogu glumiti potrebne lokacije u svijetu kao u Hrvatskoj – za svoju Emmyjem nagrađenu seriju ‘’McMafia’’ u vožnji od Zagreba do Dubrovnika pronašao je 14 zemalja koje su bile potrebne za scenarij.

 ZgNews: Dio zarade od turističkog prihoda grada Dubrovnika dolazi i zahvaljujući snimanju serije „Igre prijestolja“ i drugih serija i filmova. Vjerujete li da Zagreb može doći u sličnu poziciju?  

Vjerujemo, tome i težimo, jer svaki film ili serija prikazuje se dugi niz godina nakon što je snimljen i turistički potencijal ‘’iskorištavanja’’ filma za promociju Zagreba i Hrvatske je ogroman. Meni je iznimno žao da to naš turistički sektor i dalje ne koristi dovoljno, izgleda kao da se te promocije putem filma događaju slučajno, umjesto da se cijele kampanje baziraju na filmovima koji su tu snimani, kao što je to nekada davno maksimalno iskoristio New York, Pariz, Rim i mnogi drugi gradovi u svijetu. U Zagrebu je jedan od najboljih primjera bio davni film Jackieja Chana ‘’Božji oklop’’ koji je doveo mnogobrojne turiste iz Azije jer je Zagreb glumio Zagreb, a nedavno i serija iz Južne Koreje koja je podigla dolaske njihovih turista za više od 800 posto u godinama nakon prikazivanja. Nadamo se da će uskoro to napraviti i ‘’Canary Black’’, već sada je Kate putem svog Instagram profila napravila promociju Hrvatske kojoj bi se vrijednost mogla mjeriti u stotinama tisuća dolara.

 ZgNews: Kakvi su dojmovi nakon boravka i snimanja u Zagrebu? Požele li doći ponovo u Zagreb i ponovo snimati na poznatim lokacijama?

Naravno, na mnogo primjera vidimo da se ekipe i producenti vraćaju. Ovogodišnji najbolji primjer je druga sezona svjetski popularne serije ‘’Hotel Portofino’’, koja je iz Rijeke ove godine veliki broj dana snimanja imala u Zagrebu i bili su oduševljeni te se nadamo da će doći i za treću sezonu. A kako sam navela i prije u odgovoru, oskarovac Paul Ritchie snimao je u Zagrebu i Hrvatskoj već četiri svoja projekta: ‘’Diana’’, ‘’McMafia’’, ‘’The Hitman’s Wife’s Bodyguard’’ i ‘’Ipcress File’’. I vjerujemo da ćemo ga ponovno vidjeti u Hrvatskoj.

Komentiraj