‘Mi smo generacija koja je u Istri provela maslinarsku revoluciju’

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Istarska županija niz godina ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i maslinarstva, a jedan od maslinara zbog kojih su istarska maslinova ulja poznata i izvan granica Hrvatske i zbog kojih je Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu je i Klaudio Ipša iz Livada

U proteklih nekoliko godina Istra je postala svojevrsna meka hrvatske vinske i gastronomske ponude, a to je vjerojatno i jedan od razloga što je područje Istarske županije tijekom gotovo cijele 2022. godine bilo puno turista, pa ne čude i rekordne turističke brojke. Međutim, do takvih rezultata nije se došlo slučajno i preko noći, već dugotrajnim planiranjem i ulaganjem u strateški važne grane, a to su prije svega poljoprivreda i turizam. Istarska županija niz godina ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i maslinarstva u Istri, a rezultat svih napora, projekata i ulaganja su vrhunski rezultati koje danas imaju. Osim vinarstva i maslinarstva tu je i ulaganje u autohtone istarske proizvode, poput istarskog goveda, popularnog boškarina, čije je meso nedavno postalo zaštićenim proizvodom na razini cijele Europske unije. Taj uspjeh vjerojatno ne bi bio moguć da nije bilo iznimnog napora koji su uložili djelatnici Istarske županije, lokalni poljoprivrednici i djelatnici županijske Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o. Nakon što je meso boškarina uvršteno na popis zaštićenih proizvoda, Istra je uz maslinovo ulje i vino, dobila još jedan specifičan proizvod koji može ponuditi brojnim turistima.

Ipša je za svoje maslinovo ulje dobio niz nagrada, a ističe da su i drugi maslinari uz asistenciju Županije napredovali u kvaliteti, proizvodnji, ali i u dizajnu ambalaže. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Jedan od onih zbog kojih su istarska maslinova ulja poznata i izvan granica Hrvatske i zbog kojih je Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu je i Klaudio Ipša iz Livada, malog mjesta nedaleko od Motovuna koje je puno poznatije kao svjetsko središte tartufa. Ipša je za svoje maslinovo ulje dobio niz nagrada, ali je osim toga i jednako uspješan vinar. U izjavi za Wine&Gastro Ipša se osvrnuo na svoje maslinarske početke te ulogu koju je u promociji imala Istarska županija.

“Drago mi je što pripadam toj prvoj generaciji istarskih maslinara koja je provela neku vrstu maslinarske revolucije. Nas desetak je promijenilo način proizvodnje ekstra-djevičanskog maslinovog ulja i danas se vidi da smo bili na pravome putu. Od tada do danas se jako napredovalo i uz asistenciju županije istarski maslinari napredovali su u kvaliteti, proizvodnji, ali i u dizajnu ambalaže maslinova ulja. Zbog svega navedenog pred istarskim je maslinarstvom svijetla budućnost”, zaključio je Klaudio Ipša te napomenuo kako je jedino bitno da se maslinari pridržavaju normi za kvalitetu ulja te da se, kako kaže, ne svaštari, odnosno da se ne uvoze strana ulja niske kvalitete te da se ta ulja ne miješaju.

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ističe da je Istarska županija od početka pomagala i educirala maslinare i vinare koji su danas u vrhu

Važnu ulogu u razvoju poljoprivrede u Istri ima i županijski Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, na čijem je čelu Ezio Pinzan. Jedan strateški projekt koji se provodi u tom upravnom odjelu je Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre putem kojeg se poljoprivrednicima iz Istre odobravaju povoljni krediti za razvoj njihovih OPG-ova te za pred financiranje EU projekata. Putem tog Fonda u proteklih 25 godina financirano je oko 1300 kredita istarskim poljoprivrednicima te je isplaćeno oko 250 milijuna kuna. Isto tako, radi se na brendiranju vrhunskog maslinova ulja i vina, a u suradnji s AZRRI-jem radilo se i na promociji mesa istarskog goveda, što je i rezultiralo uvrštenjem na listu zaštićenih proizvoda EU-a.

“Istarska županija od samog početka pomaže poljoprivrednicima pa su tako u startu bile podijeljene sadnice maslina, čime smo željeli povećati poljoprivrednu proizvodnju. Nakon te prve faze slijedila je edukacija kako maslinara tako i vinara kako bi proizvodili što kvalitetnija ulja i vina. Kada govorimo o maslinarstvu, treba naglasiti da su maslinari nakon tih edukacija promijenili tehnologiju, modernizirali cjelokupni proces izrade ulja te su pomaknuli vrijeme berbe. Sve to dovelo je do rasta proizvodnje, ali i kvalitete maslinova ulja, zbog čega je Istra danas u samom vrhu proizvodnje kvalitetnog maslinova ulja”, rekao je Ezio Pinzan te dodao kako je dodjeljivanje zaštićene oznake izvornosti (ZOI) na nivou EU-a za meso istarskog goveda, otvorilo dodatne mogućnosti povećanja proizvodnje i plasmana istarskih proizvoda na europsko tržište.

Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, ističe da na popis zaštićenih istarskih proizvoda sljedeće žele uvrstiti istarsku kozu, zaštitni znak cijele Istre. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Možda i ključan moment za istarsku poljoprivredu bilo je osnivanje Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) koja je postala spona između Županije i poljoprivrednika te provodi sve županijske razvojne projekte. Jedan je od najznačajnijih i najdugoročnijih projekata koje provodi AZRRI spašavanje istarskog goveda, koje bilo gotovo pred izumiranjem. Danas je nakon 25 godina populacija boškarina (istarskog goveda) stabilna, a njegovo meso jedan je od glavnih sastojaka istarske gastronomske ponude. Na čelu AZRRI-ja je Igor Merlić, koji nije skrivao zadovoljstvo zbog činjenice da je meso istarskog goveda dobilo zaštićenu oznaku izvornosti.

“To je kruna našeg dugogodišnjeg rada i napora koje smo uložili s kolegama iz Županije, poljoprivrednicima, ali i prijateljima iz Slovenije s kojima smo radili na projektu. No tu ne želimo stati, već želimo da sljedeći proizvod koji će se uvrstiti na popis zaštićenih bude istarska koza, koja je i zaštitni znak cijele Istre, a uostalom nalazi se i na hrvatskom grbu. Nakon koze imamo planove za ovcu, magarca te istarsku kokoš”, zaključio je direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Merlić.

Klaudio Ipša sa suprugom Irenom pripada prvoj generaciji istarskih maslinara koji su promijenili način proizvodnje ekstra-djevičanskog maslinova ulja. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.