‘Meules de blé’: Na aukciju ide van Goghov akvarel kojeg su zaplijenili nacisti

‘Meules de blé’ (‘Stogovi sijena’) akvarel je Vincenta van Gogha koji je posljednji put viđen u javnosti prije više od jednog stoljeća. Riječ je o slici koju su zaplijenili nacisti, a koja sada ide na aukciju.

Scena žetve prikazuje žene koje rade na poljima Arlesa u Francuskoj, a očekuje se da će postići cijenu od čak 30 milijuna dolara. Van Gogh ovaj je akvarel naslikao 1888. godine, nakon što se zbog lošeg zdravlja povukao na selo.

Boraveći u Arlesu, slavni se slikar zaljubio u pastoralni način života koji je vidio oko sebe, a slika je jedno od nekoliko djela koje je naslikao na temu žetve u tom razdoblju. Aukcijska kuća Christie’s u svom katalogu navodi da akvarel ‘demonstrira van Goghovu opsjednutost i utjecaj japanske umjetnosti i dizajna’.

Unatoč mirnom prizoru na slici, iza ‘Meules de blé’ teška je povijest. U početku je akvarel pripadao Van Goghovu bratu, Theu, a kasnije je promijenio vlasnika da bi je 1913. kupio Max Meirowsky, židovski industrijalac. Suočen s antisemitskim progonom u Njemačkoj, Meirowsky je bio prisiljen pobjeći, a sliku je povjerio njemačkom trgovcu umjetninama u Parizu.

Akvarel je došao u posjed Miriam Caroline Alexandrine de Rothschild, koja je i sama pobjegla u Švicarsku nakon izbijanja Drugog svjetskog rata. Tijekom okupacije Francuske, nacisti su opljačkali De Rothschildovu zbirku, zaplijenivši, između ostalim djelima, i ‘Meules de blé’.

Godine 1941. slika je prebačena u muzej Jeu de Paume, koji su nacisti koristili za skladištenje i izlaganje zapljenjenih i umjetničkih djela koja su smatrali ‘degeneričnima’. Kako navode iz Christie’sa, akvarel je nakon toga prebačen u dvorac Schloss Kogl u Austriji, i ušao je u neimenovanu privatnu umjetničku zbirku.

Izgubljenu sliku obitelj De Rothschild pokušavala je vratiti nakon pada nacističkog režima, ali nisu uspjeli. ‘Meules de blé’ je godine 1978. godine kupio kolekcionar Edeward Lochridge Cox, teksaški naftni magnat, koji je obožavao impresionizam. Van Goghov akvarel je dio veće Christiejeve prodaje njegove zbirke, koja uključuje slike drugih poznatih umjetnika, poput Paula Cézannea i Claudea Moneta.

Nakon Coxove smrti, došlo je do spora oko vlasništva između Coxova imanja i nasljednika Meirowskog i De Rothschilda. Christie’s u svom katalogu navodi da su strane u međuvremenu postigle ‘sporazum o nagodbi’, ali odbijaju dalje komentirati to pitanje.

Slika je posljednji put u javnosti viđena 1905. godine, kada je izložena u sklopu veće Van Goghove retrospektive u muzeju Stedelijk u Amsterdamu.

Pixabay

 

Komentiraj