Mesić: “Željko Bagić bio je žrtva sistema”

Željko Bagić bio je žrtva sistema, izjavio je za Nacional bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Umro Željko Bagić, bivši savjetnik predsjednika Republike

Od 2000. do 2004, Željko Bagić bio je tajnik Mesićeva predsjedničkog ureda i savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost te potpredsjednik Savjeta za koordinaciju rada sigurnosnih službi.

“Bio je lojalan suradnik i jako je dobro radio svoj posao. Bio je obrazovan pravnik, magistar prava, predavač na Policijskoj akademiji, ali sve to nije bilo dovoljno da u kasnijim godinama nađe posao”, kazao je Mesić.

Usprkos tome što je Mesić bio zadovoljan Bagićevim radom, Bagić je bio prisiljen otići nakon što je odbio prekinuti svoje dugogodišnje prijateljstvo s Hrvojem Petračem, nakon što je ovaj od kaznenog progona pobjegao iz zemlje. “Kada je Petrač pobjegao, Bagić se nastavio družiti s njegovom obitelji, pa su mu prigovarali da između mene i Petrača prenosi vijesti, što su bile potpune izmišljotine”, sjeća se Mesić.

Nakon odlaska iz ureda predsjednika, Bagić se zaposlio kao voditelj ureda osiguranja u Ini, ali je izgubio posao kada je Ina izdvojila tu tvrtku. “U narednim godinama cijelo je vrijeme tražio posao, i na kraju otišao s mizernom mirovinom. On je žrtva sistema”, kazao je Mesić Nacionalu. “Pokušavali smo na razne načine, razgovarali, on se javljao na natječaje – ništa. Čim bi shvatili o kome je riječ, dizao se zid koji se nije mogao probiti. A Bagić je bio obrazovan čovjek, mogao je raditi na bilo kojem mjestu u državnoj službi. I sve to samo zato što je bio moj lojalan suradnik. Mislim čak da sam mu katkad i štetio pokušavajući mu pomoći da se negdje zaposli”, kaže Mesić.

Komentiraj