Medved: “Postavljeno je više od deset kontejnerskih naselja i radi se na normalizaciji života na pogođenim područjima”

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved osvrnuo se na  rada Stožera koji je u Petrinji angažiran na uklanjanju i sanaciji posljedica potresa.

Sve sastavnice Civilne zaštite sudjeluju u sanaciji 

“38. je dan našeg djelovanja. Sve operativne snage, sve sastavnice sustava civilne zaštite na terenu su i sudjeluju u sanaciji. Prvi je cilj, naravno, bio spašavanje života i omogućavanje koliko-toliko normalnog života. Pregledali smo dosad više od 28.000 objekata koji su oštećeni u potresu, više od 3.500 objekata dobilo je crvenu oznaku jer nisu sigurni za stanovanje, više od 5.500 objekata dobilo je žutu oznaku jer su opasni za stanovanje. U skladu s tim poduzimamo mjere. Ponajprije je to osiguravanje kontejnera i mobilnih kućica kako bi ljudi imali siguran i topao dom, koliko se to može tako nazvati. Problem je bio osigurati dovoljno kućica i kontejnera te ih dopremiti u neposrednu blizinu oštećenih kuća. Ponekad smo morali probijati putove i ceste da bismo mogli prići, dovući električnu energiju, spojiti sve te objekte. Želim naglasiti napor HEP-a, postavljeno je oko 50 novih trafostanica, više od 1.300 tih privremenih objekata spojeno je na električnu energiju, više od 600 tona podijeljeno je pučanstvu”, istaknuo je Medved za HRT.

Aktivnosti za normalizaciju života

 “Organiziran je topli obrok za više od 305 naselja i svakodnevno se dijele. Tu su još sve one aktivnosti koje su usmjerene prema stanovništvu kako bi što lakše prebrodilo ovo teško razdoblje. Dodatno je otegotno ovo hladno, zimsko vrijeme. No sigurno je da će naše snage danonoćno ostati na terenu i to će biti tako i u ubuduće, sve dok se ne steknu uvjeti za normalan život”, naglasio je.

Postavljeno više od deset kontejnerskih naselja

“Usmjerenje i vodilja nam je oštećenje objekata i stupanj oštećenja. Jedinice lokalne samouprave su te koje nama donose zahtjeve i prioritete. Na početku smo imali 888 prioritetnih zahtjeva, a sama činjenica da smo prešli preko 1.300 tih objekata dovoljno govori u kojem stupnju smo realizirali te zahtjeve. No bilo je preko 2.500 naknadnih potresa, oni svakodnevno potresaju to područje, svaki taj potres iza sebe ostavlja nova oštećenja. Mi zbog toga na dnevnoj razini tražimo od Stožera civilne zaštite općina, gradova i županije prioritete kako bi svaki dan znali kojoj obitelji je nužno dovesti taj kontejner ili mobilnu kućicu”, rekao je.

“Dosad smo postavili više od 10 kontejnerskih naselja u Sisku, Petrinji, Glini, u Mečenčanima, Kukuruzarima, Hrvatskoj Kostajnici”, istaknuo je.

Komentiraj