Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u svom Ministarstvu održao konferenciju za novinare, na kojoj je komentirao tužbu, koju su protiv Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH.

“Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, kazao je Medved, koji je komentirao i kaznene prijave protiv šest osba zbog raketiranja Banskih dvora prije 26 godina.

Naglasio je kako podržava sve radnje koje su proveli Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. “Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je ministar podsječajućoi kako se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu. Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, poručio je Medved.

Komentiraj