Međunarodni je dan borbe protiv korupcije

Današnji dan, 9. prosinac, proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv korupcije. Obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Korupcija je izrazito negativna pojava koja ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoja i napredak općenito. Korupcija je složena i teško iskorjenjiva društvena pojava koja se brzo prilagođava na promjene i mutira.

97 od 100 građana smatra da je korupcija u Hrvatskoj raširena. Građani glavnim uzrokom korupcije u Hrvatskoj smatraju materijalizam i želju za stjecanjem osobnog bogatstva pojedinaca. Drugi uzrok je neučinkovitost sudova, te političari i politička scena u Hrvatskoj. Više od 70% građana smatra da je uzrok i klima u društvu koja korupciju prihvaća kao dio naše kulture.

U svim proteklim razdobljima do danas svjedočili smo da se pozivanje na borbu protiv korupcije koristi samo kao sredstvo političkih aktera za osvajanje vlasti, a ne kao program za stvarne promjene koje će zaustaviti propadanje, iseljavanje i obezvređivanje svih potencijala hrvatskog društva.

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete demokraciji društva. Ona je u najširem smislu svaki oblik zlouporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krši moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije prilika je da se razmisli o štetnom utjecaju korupcije te da se vlastitim društveno odgovornim ponašanjem djeluje na njenom otklanjanju.

Komentiraj