MEĐUNARODNE UDRUGE: Uplitanje vlasti u rad HRT-a je ključni problem slobode medija u Hrvatskoj

Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u utorak je predstavio izvještaj međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima, u kojem se ističe da je ‘uplitanje vlasti u rad HRT-a ključni problem slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj’, ali se i upozorava na porast ‘nacionalističkog i revizionističkog diskursa koji se koristi za zastrašivanje kritičkih medija’.

Na konferenciji za novinare ‘Integritet medija i novinara u Hrvatskoj’ održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu Leković je naglasio kako se u tom izvještaju, napravljenom krajem lipnja, upozorava i na masovno kadrovsko restrukturiranje i paradigmatske promjene programa kao dokaz ‘pokušaja Vlade na odlasku da kolonizira HRT u svoje svrhe’.

‘Hrvatski sabor, koji je tada vodila jedva mjesec dana stara koalicija desno naklonjene Domoljubne koalicije i centrističkog Mosta, razriješio je dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a i imenovao vršitelja dužnosti, koji je zatim degradirao i preraspodijelio otprilike 70 novinara i urednika u potezu koji kritičari nazivaju ideološki motiviranom ‘čistkom”, istaknuto je u izvještaju u kojem se dodaje i kako je nakon toga vlada Domoljubne koalicije i Mosta prošlog mjeseca omogućila vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću da na položaju ostane do kraja rujanskih izbora. Taj je korak, kaže se u izvještaju, ‘sumnjiv’ i pojačava optužbe o namjernoj politizaciji HRT-a.

Zadnje promjene, provedene u skladu sa zakonom koji je usvojila prethodna SDP-ova Vlada, su, smatra se u izvještaju, u ‘neskladu s promoviranjem neovisnosti javnog elektroničkog medija’. Zakon treba mijenjati što je brže moguće, kaže se u izvještaju u kojem se naglašava i kako najviše zabrinjava zaključak o porastu nacionalističkog i revizionističkog diskursa u hrvatskoj javnoj sferi koji se, kako se navodi, koristi za zastrašivanje kritičkih medija.

‘Vodeće javne ličnosti, uključujući bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, otvoreno su izrazili želju da se riješe ljevičarskih medija’, a novinare i medijske kuće koji ne pokazuju dovoljno ‘patriotizma rutinski nazivaju izdajicama’, naglasak je u izvještaju, koji je svojevrsni sažetak rezultata trodnevne misije u Hrvatskoj u lipnju 2016.

Tu je misiju predvodila organizacija SEEMO (South East Europe Media Organisation/Medijska organizacija Jugoistočne Europe). Osim SEEMO, u misiji i izradi izvještaja sudjelovali su i predstavnici EBU-a(European Broadcasting Union/Europska radiodifuzijska unija), EFJ-a(European Federation of Journalists/Europska federacija novinara), ECPMF-a (European Centre for Press and MediaFreedom/Europski centar za slobodu  tiska i medija), IPI-ja (International Press Institute/Međunarodni Press Institut) i austrijskog ogranka RSF-a (Reporters Without Borders/Reporteri bez granica).

Delegati su održali više od dvadeset sastanaka s novinarima, urednicima, vladinim dužnosnicima , uključujući i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, kao i s predstavnicima novinarskih udruga i udruga civilnog društva kako bi razmotrili probleme slobode i neovisnosti medija u najmlađoj državi članici EU, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Komentiraj