“Mediteran kakav je nekada bio” u sklopu godine čitanja na Dubrovačkim ljetnim igrama

U srijedu od 19 sati u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici, u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, održat će se čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama ‘Mediteran kakav je nekad bio’, povodom obilježavanja godine čitanja u Republici Hrvatskoj.

‘Mediteran kakav je nekad bio’ čine članovi Festivalskog dramskog ansambla: Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Veronika Mach i Iva Kraljević, koji će zainteresiranoj publici čitati ulomke iz pripovijetke „Karneval“ iz zbirke „Pod balkonom“ Ranka Marinkovića, dijelove romana „Yu puzzle“ Rade Jarka i romana „Mirisi, zlato i tamjan“ Slobodana Novaka te pjesmu „Tri dubrovačka ženska notturna“ Staše Aras.

“Oni zajedno čine kolekciju oživljenih knjiga koje se kreću gradom, sreću se u skrivenim ulicama, razgovaraju jedni s drugima i žele sresti svoje čitatelje. Publika će na mjestu susreta, u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici br. 3, izabrati tekst koji žele čuti, a glumci će ih odvesti na skrivena mjesta gdje će izvesti odlomke navedenih djela”, navode iz Dubrovnik festivala.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]