Britanska premijerka Theresa May počela je u ponedjeljak preustroj svoje vlade koju je obilježilo više skandala, ne bi li joj dala novi zamah prije sljedeće faze pregovora s Bruxellesom o Brexitu.

Poštedjela je nekoliko glavnih ministara koji su na prvoj crti u pregovorima: ministra financija Philipa Hammonda, ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, ministra za Brexit Davida Davisa i ministricu unutarnjih poslova Amber Rudd, koji su nastavili obnašati svoju dužnost.

Preustroj je počeo nesmotrenim potezom konzervativaca koji su na svom službenom računu na Twitteru objavili da ministar prometa Chris Grayling preuzima dužnost predsjednika stranke, ali su poslije izbrisali objavu. Zapravo je Brandon Lewis (46) imenovan predsjednikom Konzervativne stranke i državnim tajnikom bez portfelja, umjesto Patricka McLoughlina.

Lewis je dotad bio državni tajnik za useljeništvo.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku, James Brokenshire podnio je u ponedjeljak ostavku zbog zdravstvenih problema. Ta vijest dolazi godinu dana nakon pada vlade te britanske pokrajine koja još ne uspijeva sastaviti novu decentraliziranu vladu.

U ponedjeljak i u utorak očekuju se i druga imenovanja u okviru preustroja pošto je u prosincu premijerkin zamjenik Damian Green morao podnijeti ostavku nakon priznanja da je lagao o pornografskim fotografijama otkrivenima na njegovu računalu u parlamentu.

Zastupnik David Lidington je imenovan državnim tajnikom u uredu premijera, čime je zapravo postao zamjenik premijerke umjesto  Greena, ali nije dobio istu titulu.

Damian Green je treći ministar koji je u nekoliko tjedana otišao iz vlade, nakon ministra obrane Michaela Fallona koji je otišao nakon afere spolnog zlostavljanja i državne tajnice za međunarodni razvoj Priti Patel koja je s Izraelom vodila paralelnu diplomaciju.

Nova vlada bi ubrzo trebala utvrditi stajalište u vezi s pregovorima s Bruxellesom o Brexitu koji se trebaju nastaviti u siječnju. Prvo će se pregovarati o prijelaznom razdoblju, a u ožujku o budućim trgovinskim vezama Velike Britanije i EU-a.

May će iskoristiti preustroj kako bi pomladila vladu, imenovala veći broj žena i promicala raznolikost u svojoj vladi.

Preustroj treba označiti novi početak za premijerku koje je vlast snažno uzdrmana nakon poraza njezine Konzervativne stranke na parlamentarnim izborima u lipnju 2017. na kojima je izgubila apsolutnu većinu.

Komentiraj