EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

May imenovala Dominica Raaba novim ministrom za Brexit

Britanska premijerka Theresa May imenovala je Dominica Raaba (44) novim ministrom za Brexit, nakon što je ostavku na to mjesto podnio David Davis, javljaju britanski mediji.

Raab je bio glasni zagovornik izlaska Velike Britanije iz Europske unije tijekom kampanje 2016. godine.

Podsjetimo, Davis je podnio ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti “nevoljki sudionik” u planovima premijerke Therese May za napuštanje Europske unije. Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU-om.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanoga nakon glasovanja Britanaca o napuštanju Europske unije, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.

“Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan”, napisao je Davis u ostavci.

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži “opća pravila” s Europskom unijom, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istaknuvši da bi time “Europskoj uniji predala kontrolu nad velikim dijelovima britanskoga gospodarstva te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke”.

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek “nevoljki sudionik”.

Komentiraj