EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

MAY: “Ako se uloga Rusije u napadu nervnim otrovom dokaže Britanija će odgovoriti”

Britanija će primjereno odgovoriti ako dokazi pokažu da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer na jugu Engleske,  kazala je u četvrtak premijerka Theresa May.

Bivši dvostruki špijun Sergey Skripal, 66, i njegova kći Yulia, 33, hospitalizirani su od nedjelje kad su pronađeni bez svijesti na klupi izvan shopping centra u gradu Salisburyju.

Britanski mediji i neki političari spekulirali su da Rusija možda stoji iza napada što je službena Moskva odbacila kao antirusku propagandu.

“Učinit ćemo ono što će biti primjereno ukoliko se dokaže da je država to napravila”, kazala je May za ITV News, upitana hoće li Britanija izgnati ruskog veleposlanika zbog napada.

“No, dozvolimo policiji dovoljno vremena i prostora da provede istragu”, dodala je u prvoj reakciji na napad.

“Naravno ukoliko vlada bude trebala nešto poduzeti to će i učiniti. To ćemo učiniti na pravi način, u pravo vrijeme i na temelju najboljih dokaza”, dodala je.

Vlasti nisu željele otkriti više detalja o otrovu kojim je počinjen napad.

Obje su žrtve bez svijesti, u kritičnom ali stabilnom stanju.

Skripal je britanskim vlastima otkrio identitet desetaka ruskih špijuna prije nego što su ga ruske vlasti uhitile 2004.. Dvije godine kasnije osuđen je na 13 godina zatvora a 2010. razmijenjen je s Britanijom za druge ruske špijune.

Komentiraj