Mateša: “Sport je u 2020. pokazao da je jači od pandemije”

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u četvrtak je, u razgovoru za Hrvatski radio, proučio kako je ova čudna godina oostavila dubok trag na svijet sporta, kroz otkazivanje velikih natjecanja, poput EP-a u nogometi i OI-ja u Tokiju.

“S druge strane, veseli me da su naši sportaši i sportašice pokazali da su jači od korone, jači od pandemije, trenirajući u nemogućim uvjetima postizali su jako dobe rezultate”, rekao je Mateša.

Sve je, kaže, neugodno iznenadilo otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju. “U sportskom dijelu to je poremetilo natjecateljski ritam svih sportaša i sportašica. Stavilo nas je u situaciju da ćemo u razmaku od sedam mjeseci imati ljetne i zimske Olimpisjke igre, krajem srpnja i u kolovozu Tokio, a potom početkom 2021. zimske Igre u Pekingu. To će biti ogroman posao za HOO u vremenu kraćem od jedne godine”, poručio je.

O Kolindi Grabar-Kitarović u MOO-u kaže da je to vrlo značajno za Hrvatsku. “Ona ima veliko povjerenje predsjednika Bacha, odmah je ušla u najznačajniju komisiju MOO-a, koja se bavi dodjelom domaćinstva Igara, ona će napredovati još u toj organizaciji”, ističe.

Naglasio je da smatra da je sport ove godine pokazao da je jači od pandemije. “Imali smo i u ovoj godini odlične rezultate, od srebra rukometaša, trećeg mjesta Tončija Stipanovića na SP-u, pa sve ono što se događalo kasnije u judu i taekwondou, braća Sinković, na koje smo već navikli, Filip Zubčić, mala Zrinka Ljutić, jedno jako lijepo iznenađenje…. Imamo gimnastičare i gimnastičarke u Mersinu, i na kraju kruna svega božićni poklon rukometašica naciji na kraju godine…”.

Dodatno je prokomentirao sjajan uspjeh hrvatskih rukometašica. “One su pokazale jedno zajedništvo, koje je zapravo najljepši dio sporta. Da, rezultat je povijestan, no način na koji one međusobno i s izbornikom funkcioniraju, njihovo veselje, to je ono što je Hrvatsku oduševilo. Nama je jako stalo da ženski sport napreduje, imamo i posebne programe za ženske ekipne sportove, drago mi je da se ovo dogodilo”, zaključio je.

Komentiraj