Masovno testiranje jedna od novih strožih mjera u Zagrebu

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba u petak je na konferenciji za novinare najavio uvođenje novih strožih mjera, koje će na snagu stupiti sljedeći tjedan.

U posljednja 24 sata u Zagrebu je 479 novozaraženih koronavirusom. Za ponedjeljak je najavljen novi sastanak u Ministarstvu zdravstva o uvođenju novih mjera u Gradu Zagrebu.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč najavio je masovna testiranja kao jednu od mogućih mjera. “Temeljem analiza koje imamo procjenjujemo situaciju. Razmatrali smo mogućnost masovnijeg testiranja. Validacije antigenskih testova su napravljene, pokrenuta je nabava. Idući tjedan ćemo imati tematsku presicu vezanu za to. Situacija nije dobra, ali ponudit ćemo nova rješenja”, kazao je Jeleč.

Upitan radi li se o masovnom testiranju po uzoru na Slovačku, odgovorio je: “Algoritmi za to se znaju, prema tome sigurno ćemo koristiti najnovije spoznaje koje se nude da građanima omogućimo raniju detekciju”.

Dodao je da su svjesni da se radi o većem broju ljudi. “Danas na svjetskom tržištu nedostaje takvih testova, ali čim budemo spremni, reći ćemo vam. Sasvim sigurno ima još nekoliko stvari koje su u pripremi”, zaključio je pročelnik za zdravstvo.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić ponovila je da je za ponedjeljak najavljen sastanak u Ministarstvu zdravstva o uvođenju novih mjera. “Potrebno nam je još neko vrijeme. O tome razgovaramo svaki dan. U ponedjeljak ćemo ponovo imati sastanak. Vikend nam je jako bitan”, istaknula je.

Zvonimir Šostar, šef NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, kazao je da oni uopće neće početi upotrebljavati brze testove, već će nastaviti s PCR testovima. Brze testove, kaže, preuzet će Domovi zdravlja. “Cilj je da ljudi brzo saznaju jesu li pozitivni ili negativni”, istaknuo je Šostar.

Komentiraj