Markovina: “Nema takve korupcije zbog koje bi glasači HDZ-a okrenuli leđa toj partiji”

Politički analitičar, povjesničar i kolumnist Dragan Markovina iz Mostara se javio u program N1 Televizije, kako bi se osvrnuo na najnovije afere u Hrvatskoj.

Što se tiče “Bitke za zagorske brege”, nove afere HDZ-a, u kojoj se u zagorskoj kleti odigrao pokušaj političkog mita, Markovina je rekao da tu nema nikakvih iznenađenja.

Recentni skandali u koje su uključeni lokalni dužnosnici HDZ-a, u zadnje vrijeme ih imamo jako puno, to ništa nije neuobičajeno, rekao je Markovina.

“Ono što brine jest nedavna anketa, gdje se vidi da HDZ raste i to je zabrinjavajuće. Nikada, zbog nikakve korupcije, HDZ neće doživjeti odium kod vlastitog biračkog tijela. Žalosno je da je i dalje razlog što dobivaju glasove, jer su, kao, državotvorna stranka. I to se događa nakon 30 godina što je Hrvatska postala država. To znači da nemamo zrelost kako se odnositi prema budžetima javne uprave, nemamo svijest da je to naše, a ne nešto što nam milošću daju i to je zabrinjavajuće”, rekao je Markovina.

U manjim sredinama, kazao je, “nemaju ekonomsku osnovicu za opstanak, nakačeni su na proračun i uglavnom im za to treba HDZ”.

“MOST je svojedobno imao ideju da se ukinu županije, i postojala je većina u Saboru da se to napravi i provede regionalizacija, ali nisu to učinili. Županije su zlatno leglo takvog načina ponašanja, a njih uglavnom drži HDZ, to im je savrešn poligon za takvu vrstu koruptivnog ponašanja”, rekao je Markovina i dodao da je problem što ozbiljan broj građana honorira državotvornost.

“Plenković nema hrabrosti”

Komentirao je i veterane HOS-a na nedavnoj obljetnici operacije Maslenica.

“HDZ do sada nije imao hrabrosti da ustaško znakovlje stavi van zakona, Plenković nema hrabrosti to učiniti. HDZ je stranka desnice i mora se suočiti s ustaškom državom, ideologijom i simbolikom, kao što se ljevica mora suočiti s negativnim stvarima iz socijalističkog razdoblja”, poručio je Markovina za N1,

Komentiraj