MARKOTIĆ: “Nije realno da bude puno turista iz zemalja u kojima je bila lošija situacija”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ prof.dr.sc. Alemka Markotić izjavila je kako u Hrvatskoj ove sezone neće biti puno turista, osobito ne iz zemalja koje stoje lošije od nas.

Osvrnula se na najave turističke sezone i informacije o dolasku turista iz raznih zemalja i koliko je to opasno. “Treba razmišljati i o mjerama opreza koje sada neće biti napuštene. U redu je planirati, ali treba biti vrlo realan i znati da nije jako realno da se odjednom nađe puno turista, pogotovo iz drugih zemlja koje imaju puno lošiju epidemiološku situaciju. Puno bi nas više koštalo da se vratimo na situaciju otprije dva mjeseca” smatra ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

Naglasila je da podatak o samo deset novooboljelih u 24 sata jako dobra vijest, ali i kako opasnost i dalje nije prošla, da treba biti jako oprezan i ozbiljan, da se ne treba opustiti i da se s popuštanjem mjera mora ići promišljeno kao što su se i donosile.

Komentirala je i proboj virusa u domove za starije i nemoćne. “Ni jedna od tih situacija nije dobra. Bilo bi nevjerojatno misliti da virus neće ući u domove za starije i nemoćne. Ne možemo mi spriječiti da on ode bilo kamo, no dobro je da smo to uspjeli dugo odgađati, što je pomoglo zdravstvenom sustavu da se pripremi. To je dobro u ovoj priči, da to nije eksplodiralo kao u Italiji, nego polako tinja”, rekla je Markotić za Večernji.

Komentiraj