MARKOTIĆ: “Ne treba raditi famu oko prokuženosti populacije”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić u četvrtak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite otkrila u kojoj fazi testiranje njihovih zaposlenika serološkim testovima za utvrđivanje jesu li preboljeli koronavirus, a možda nisu ni znali.

“Testiranje je u tijeku, zasad još nismo sve obradili, ali prema preliminarnim rezultatima nitko od zaposlenika nema antitijela do danas. Dakle nitko nije bilo zaražen. Još ćemo raditi jedan test, a briseve koje smo radili, također su svi negativni”, rekla je Markotić.

Dodala je da to govori o visokoj profesionalnosti u radu i ponašanju zaposlenika, ne samo zdravstvenih djelatnika nego i pomoćnih jer su u radu s bolensicima bili vrhunski profesionalci, proveli su mjere zaštite kako treba, a i u privatnom životu su se ponašali očito vrhunski profesionalno i nisu se izlagali riziku.

Pojasnila je i da ne treba raditi famu od prokuženosti populacije jer, objašnava, o virusu se još uvijek mnogo toga ne zna. “Što se tiče fame oko prokuženosti populacije, koju vole zvati zaraženost krda, nema puno tih istraživanja, ali recimo u Njemačkoj to je maksimalno išlo do 15%, i to gdje je bilo puno oboljelih. Svi koji su pokušali taj modalitet postići, postigli su samo velik broj oboljelih i umrlih. Istraživanja ne pokazuju veliku prokuženost. S ovakvim tipom virusa ne znamo sto posto hoće li ta antitijela biti zaštitna. Ovo što samo sad dobili sa zaposlenicima je za svaku pohvalu”, rekla je.

Poručila je i građanima koji su eventualno bili na području Wuhana u Kini, a dosad nisu imali simptoma i nisu testirani na koronavirus, da se slobodno jave.

Komentiraj