MARIĆ: “O minimalnoj plaći nakon ljetne stanke”

 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je u Dnevniku HRT-a najavio da će nakon ljetne stanke početi raditi na rastu minimalne plaće i smanjenju poreza.

“Kao ministar financija zagovaram prema poreznim obveznicima maksimalnu odgovornost koju moramo zagovarati, što smo činili i u protekle 4 godine, te se što prije vratiti na putanju uravnoteženog proračuna, rekao je i dodao kako će se paralelno s tim raditi veća apsorpcija iz fonda oporavka i otpornosti, a također paralelno s tim radit ćemo na procesu poreznog rasterećenja”, rekao je Marić.

Vlada je projicirala proračunski manjak na 25 milijardi kuna i na pitanje kakvi su posljednji podaci i hoće li predviđanja biti u tim gabaritima ministar je rekao da je Hrvatska s dobro poznatim programima praktično postigla sve potrebe za financiranjem.

“Naše su potrebe s Covidom porasle s 30,5 milijardi kuna na 64, milijardi kuna. U ovakvim okolnostima kakvim jesmo, možemo sa zadovoljstvom konstatirati da smo sve obveze za financiranjem u 2020. godini ispunili”, rekao je.

Upitan koliko su kamatne stope bile u skladu s očekivanima, Marić je rekao da su obveznice na sedam godina po 0,75 posto, bile po dobrim uvjetima. “Dvije milijarde eura koje su potom uslijedile na međunarodnom financijskom tržištu su jedna od najkvalitetnijih obveznica koje smo izdali na međunarodnom financijskom tržištu na samu knjigu interesa investitora po 1,5 posto na 11 godina, a ovi zadnji podaci se odnose na ročnost od 12-14,5 godina, a kamate su između 0,25 i 0,50 posto. Smatram da su to u datim okolnostima dobri uvjeti”, poručio je Marić.

Podsjetio je da se za ovu godinu prognozirao pad od 9,4 posto. “Za mjesec dana Vlada će izaći s novim projekcijama temeljem svih saznanja kojima ćemo raspolagati i Vlada stoji iza svih projekcija koje je stavila u funkciju”, rekao je i naglasio da su sve mjere koje su od prvog dana stavljene u funkciju bile usmjerene na očuvanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta.

Komentiraj