Ministar financija Zdravko Marić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić prokomentirali su u srijedu odluku Grada Zagreba da se dugovi za režije otpišu i milijunašima ocjenom kako se tim zakonom htjelo pomoći blokiranim građanima, te da svi trebaju ispunjavati svoje zakonske obveze oko otpisa dugova.

Grad Zagreb odlučio je, u skladu s odredbama Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, oprostiti do 10.000 kuna građanima koji su u blokadi i pod ovrhom, a budući da nije određen imovinski cenzus, dugovi se opraštaju svima, pa i onim najbogatijim Zagrepčanima.

“Bila je ideja, mi smo interno razgovarali o uvođenju socijalnih kriterija, jednostavno smo rekli da će se svima otpisivati dugovi do 10.000 kuna što se tiče centralne države, a što se tiče lokalne samouprave kako oni odrede”, kazao je Marić.

“Glavna poruka je bila da se pomogne građanima, zadnje brojke Fine pokazuju da se provedbom zakona smanjio broj blokiranih za 50-ak tisuća ljudi, znači da smo uspjeli zahvatiti dio građana”, objasnio je Marić.

Poruka je Vlade da moramo ispunjavati svoje zakonske obveze, pa tako i oko Zakona o otpisu dugova, rekao je Marić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je kako je trebalo pravodobno upozoriti dužnike i slati opomene. “Da su dobili pravodobno upozorenje koliko su dužni, vjerujem da bi ljudi koji imaju sredstava podmirili svoj dug”, kaže Murganić.

Na pitanje je li se pogriješilo na početku kada se nisu utvrdili kriteriji za oporost dugova Murganić je odvratila kako je to stvar Gradske skupštine, koja je o tome raspravljala.

“Svatko tko ima dovoljno vlastitih sredstava treba podmirivati svoje obaveze. Oni koji to ne mogu, a to su isključivo osobe koje su pod zaštitom i skrbi države, za njih treba se naći sredstva da im se olakšaju svakodnevne životne teškoće”, rekla je Murganić.

Komentiraj