Manja potražnja za osobnim računalima u zapadnoj Europi u prvom kvartalu 2022.

Screenshot YouTube

U zapadnoj Europi je u prvom godišnjem kvartalu zabilježena manja potražnja i isporuka osobnih računala. Podaci pokazuju da je u odnosu na isto razdoblje prošle godine isporuka tri posto manja, prenosi ictbusiness.info.

Lenovo je prvi s 4.1 milijuna isporuka uređaja i udjelom od 26 posto, slijedi HP s 3.9 milijuna i udjelom 25 posto. Ljestvicu nastavljaju tvrtke  Dell, Apple i Acer s udjelima od 14, deset i devet posto. Isporuke su ipak na višim razinama, nego u vrijeme prije početka pandemije, a to je razdoblje vrlo važno za aktualne analize, statistike i usporedbe.

Ističe se da je na pad utjecala slabija potražnja u trenucima slabljenja pandemije koronavirusa, nestašica komponentni, pa čak i geopolitičke tenzije.

“Gotovo 60 posto uređaja isporučenih u zapadnoj Europi u prvom kvartalu bilo je za komercijalnu upotrebu. Ipak, tržište osobnih računala osjeća pritisak nestašica u globalnom opskrbnom lancu, od zatvaranja u kineskim proizvodnim središtima do rata u Ukrajini koji je u tijeku. Dulje vrijeme isporuke i rastući troškovi komponenti tjeraju poslodavce da planiraju”, piše u izvještaju Canalysa.

Nažalost, tableti su i treći kvartal zaredom u padu, što je i slučaj na globalnoj razini. Ukupno, isporučeno ih je 6.5 milijuna, a to je pad od 22 posto na godišnjoj razini.

Komentiraj